Vím, že vyhrajeme. Mírový plán máme připravený, prohlásil Zelenskyj v Bílém domě

Americký prezident Joe Biden přivítal v Bílém domě vzácnou návštěvu. Do Washingtonu přicestoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten po společném jednání s Bidenem hned několikrát poděkoval za masivní podporu, kterou Spojené státy Ukrajině dlouhodobě poskytují v boji proti ruskému agresorovi. Zelenskyj dále zmínil své přesvědčení, že Ukrajina nad ruskými okupanty zvítězí. „Mírový plán máme připravený,“ dodala ukrajinská hlava státu.

„Přijel jsem do USA, abych předal slova vděčnosti americkému národu, který toho pro Ukrajinu udělal strašně moc. Jde o historickou návštěvu pro naše vzájemné vztahy. Stali jsme se skutečnými partnery a spojenci. Chci vám, pane prezidente Bidene, poděkovat za vaši upřímnou podporu a i za to, že chápete skutečnou situaci Ukrajiny,“ vzkázal Zelenskyj americkému prezidentovi.

Oba prezidenti se mimo jiné shodli na tom, že si přejí mír. „Sdílíme stejnou vizi. Ukrajina dala jasně najevo, že chce pokračovat v jednání o míru. Víme ovšem, že Vladimir Putin nemá v plánu tento konflikt zastavit,“ upozornil Biden. Zelenskyj pak doplnil následující: „Vím, že naše země ve válce proti ruskému teroru zvítězí. Mírový plán máme připravený.“

Podle Bidena Ukrajina již skoro deset měsíců ukazuje, jak obrovské je její odhodlání bránit svou zemi před ruským agresorem. Šéf Bílého domu během svého projevu rovněž formálně potvrdil již avizované poskytnutí další vojenské pomoci Ukrajině v hodnotě 1,85 miliardy dolarů (42 miliard korun). Nový balíček pomoci zahrnuje i systém protivzdušné obrany Patriot.

„Protiraketový systém Patriot je důležitým krokem k vytvoření efektivní protivzdušné obrany naší země,“ reagoval Zelenskyj. Kromě Bílého domu zavítá také do amerického Kongresu, kde přednese svůj projev.

Zelenského cesta do USA je jeho první zahraniční návštěvou od doby, kdy ruští okupanti vtrhli na Ukrajinu. Obrovský podíl na tom, že se Ukrajina obzvlášť v únorových a březnových dnech agrese dokázala úspěšně ubránit, měl kromě vojáků bezpochyby právě Zelenskyj.

Do té doby podceňovaný ukrajinský prezident bezprostředně po vypuknutí invaze začal řídit obranu Kyjeva. Stal se charismatickým lídrem, který svému lidu dodal potřebnou odvahu. Když pak v prvních dnech bojů americká vláda ukrajinské hlavě státu nabízela urychlenou evakuaci ze země, Zelenskyj měl stroze odpovědět: „Boj začíná. Potřebuji munici, ne odvoz.“

Tagy: