Ukrajinci zlikvidovali ruské sklady. ISW varuje před ofenzivou armády okupantů

Ukrajina hlásí dílčí úspěchy v bojích s Ruskem. Zničila dva muniční sklady a zasáhla čtyři oblasti, kde okupanti soustředili vojenský personál i techniku. Institut pro studium války varuje, že v následujících měsících je vysoce pravděpodobná nová ruská ofenzíva. USA Kyjevu letouny F-16 nedodají, řekl americký prezident Joe Biden.

Rusko se pravděpodobně připravuje na novou ofenzívu. Očekává ji Americký institut pro studium války (ISW) či NATO. Podle zprávy ISW by mohla být zahájena v Luhanské oblasti, informuje agentura Unian.

Spojené státy nedodají Ukrajině bojové letouny F-16, o které Kyjev žádá. V pondělí to uvedl americký prezident Joe Biden. Podle francouzského prezidenta Emmanuela Macrona však dodávka není definitivně vyloučená. Bude ovšem třeba dodržet přísná omezení, napsala agentura AFP.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: CNN: Dochází nám střelivo, bědují Ukrajinci u Bachmutu. Nedočkavě vyhlížejí západní tanky

Spojené státy podle informací deníku The Washington Post pošlou Ukrajině 31 tanků M1 Abrams, avšak až koncem letošního roku či na začátku toho příštího. Ukrajina přitom naléhá na spojence, aby jí moderní stroje poskytli co nejrychleji. Britské tanky Challenger 2 dorazí na Ukrajinu do léta, konstatoval podle stanice Sky News britský ministr obrany Ben Wallace. Původně Londýn uváděl, že 14 slíbených challengerů dodá už koncem března.

Ruské síly pokračují v útočných operacích ve čtyřech oblastech, zatímco v ostatních se spíše brání. Generální štáb ozbrojených sil Ukrajiny to uvedl v pondělí ve své večerní aktualizaci. „Nepřítel pokračuje ve vedení útočných operací v Lymanu, Bachmutu, Avdijivce a Novopavlivce. Jinak se brání,“ popsal.

Ukrajinci slaví dílčí úspěchy. Letadla Obranných sil podnikla čtyři úspěšné údery na oblasti soustředění nepřátel. „Ukrajinské raketové a dělostřelecké jednotky pak zasáhly tři ruská velitelská stanoviště, čtyři oblasti vojenského personálu a techniky a dva muniční sklady útočníků,“ doplňují.

Rusové pokračují v masivním bombardování ukrajinských měst. Za pondělí okupanti pouze v Záporožské a Chersonské oblasti zasáhli více než 40 osad, uvedli Ukrajinci. Při útocích zemřelo několik civilistů.

Tagy: