Ukrajina se stíhačkami vyhraje do roka, věří americký generál. Pomoci má i Slovensko

Ukrajina by s pomocí stíhaček mohla ve válce zvítězit do jednoho roku, věří americký generál ve výslužbě Ben Hodges. Žádosti prezidenta Volodymyra Zelenského o západní letouny se pokusí vyhovět i Slovensko. Americký prezident Joe Biden navštíví Polsko, kde se setká s prezidentem Andrzejem Dudou. Ukrajinské úřady v pátek hlásily další velké vzdušné útoky ruských sil.

„Čím dříve jim poskytneme možnosti dosažení rozhodujícího výsledku, tím dříve může válka skončit,“ uvedl k případným dodávkám stíhaček pro Ukrajinu americký generál ve výslužbě Ben Hodges, informoval deník Ukrainska Pravda. Napadená země podle něj ruského agresora porazí nehledě na poskytnutí západních letounů, může to však trvat tři až pět let.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj žádal při své návštěvě Bruselu lídry unijních zemí o rychlejší dodávky zbraní včetně bojových stíhaček. Podle vojenského analytika Lukáše Visingra Západ žádosti Kyjeva vyhoví, i kvůli náročnému tréninku ovládání strojů to ale může trvat. Zelenskyj mimo jiné požádal i slovenského premiéra Eduarda Hegera o letouny Mig-29. Ten uvedl, že se žádosti pokusí vyhovět. Naopak bývalý premiér Robert Fico případný krok kritizoval.

Americký prezident Joe Biden navštíví od 20. do 22. února Polsko, kde se setká se svým polským protějškem Andrzejem Dudou a představiteli dalších zemí takzvané Bukurešťské devítky, mezi nimiž je i Česká republika. Tématem jednání bude mimo jiné pomoc Ukrajině. Informovala o tom tisková mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová.

„Prezident Biden vystoupí s projevem před ročním výročím brutální a nevyprovokované ruské invaze na Ukrajinu a bude hovořit o tom, jak Spojené státy sjednotily svět na podporu ukrajinského lidu při obraně jeho svobody a demokracie a jak budeme i nadále stát při ukrajinském lidu tak dlouho, jak bude třeba,“ uvedla mluvčí Jean-Pierreová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinci popravili naše zajaté vojáky, tvrdí Rusko. Vyšetřovatelé zveřejnili brutální video

Několik energetických zařízení na východě, jihu i na západě Ukrajiny v pátek zasáhly ruské střely, uvedla podle agentury Reuters ukrajinská energetická společnost Ukrenerho. Údery podle ní narušily dodávky elektrického proudu. Exploze byly slyšet i v hlavním městě Kyjevě a jeho okolí, podle úřadů v metropoli funguje protivzdušná obrana. Kritická infrastruktura utrpěla zásahy v Chmelnycké oblasti na západě země, v Charkovské oblasti na severovýchodě nebo v Dněpropetrovské oblasti v centrální části Ukrajiny. Osm lidí mělo utrpět zranění.

Velitel ukrajinských ozbrojených sil Valerij Zalužnyj tvrdí, že dvě ruské řízené střely Kalibr mířící na Ukrajinu přeletěly přes vzdušný prostor Rumunska a Moldavska. Zatímco Moldavsko potvrdilo narušení svého vzdušného prostoru a jeho ministerstvo zahraničí si na protest předvolalo ruského velvyslance, Rumunsko informaci ukrajinského velitele odmítlo. Ruská střela se podle rumunského ministerstva obrany přiblížila rumunskému vzdušnému prostoru asi na 35 kilometrů. Uvedla to v pátek agentura Reuters.

Tagy: