Ukrajinci chtějí tanky, rakety i stíhačky. Analytik přiblížil, kdy se dostanou na bojiště

Ukrajina v boji proti ruským okupantům potřebuje tanky, rakety a stíhačky a měla by je od západních spojenců dostat. V blízké budoucnosti je ale na bojišti neuvidíme. Ukrajinci se se západní technikou musí napřed naučit pracovat, než s ní vyrazí na frontu, vysvětlil ve vysílání CNN Prima NEWS vojenský analytik Lukáš Visingr. Nastínil ale, kdy by se tak mohlo stát.

Kyjev podle Visingra dává jasně najevo, co proti Rusku potřebuje. „V posledních měsících je to stejné. Ukrajina žádá obrněná vozidla, především tanky a bojová vozidla pěchoty. Žádá rakety dlouhého doletu, které by umožnily ničit ruské cíle ve větší hloubce. A za třetí, to teď začíná nabírat větší intenzitu, žádá o stíhací letouny, které by umožnily narušit ruskou převahu ve vzduchu,“ vypočetl odborník.

K TÉMATU: Které oblasti Ukrajiny okupuje Rusko a jaká území dobyla žlutomodrá armáda zpět? Podívejte se na přehlednou mapu.

Visingr je přesvědčen, že Ukrajina požadovanou techniku obdrží. „Klíčové státy vsadily na to, že Ukrajina zvítězí. Ukrajina nakonec dostane všechno, co bude žádat, ale bude to trvat,“ míní analytik. Jako příklad zmínil nejnovější téma, a sice západní stíhačky.

Bude také trvat, než některé z moderních strojů na Ukrajině uvidíme v akci. Německé leopardy by bylo díky Polákům, kteří je mají ve výzbroji, možné použít ihned, Ukrajinci s nimi ale neumí zacházet. I zkrácený výcvik boje s německými leopardy nebo britskými challengery může trvat aspoň šest až osm týdnů. „Osádky budou připravené na konci března. V té době by se tyto tanky mohly dostat na Ukrajinu,“ nastínil Visingr možnou dobu, kdy se žlutomodří dočkají výrazné pomoci přímo na bojišti.

Ještě déle to bude trvat s výcvikem pilotů na západních stíhačkách. Ty by mohli Ukrajinci používat aktivně zhruba od podzimu. Stejně jako výcvik na specifických amerických tancích Abrams.

Tagy:
válka tank stíhačka invaze Ukrajina výcvik Rusko Kyjev Lukáš Visingr ruská invaze na Ukrajinu M1 Abrams Leopard 2 Challenger 2