Sestřelili jsme bitevník a 11 dronů, hlásí Ukrajinci. Zelenskyj zbavil funkce velitele

Prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli odvolal vysoce postaveného vojenského velitele Eduarda Moskaljova. Ukrajinci hlásí sestřelení ruského bitevního letounu poblíž Doněcku. Rusko musí brát v úvahu jaderný potenciál NATO, řekl Vladimir Putin. Při explozích na běloruském vojenském letišti Mačuliščy u Minsku byl vážně poškozen ruský výzvědný letoun A-50. Útok mají údajně na svědomí běloruští partyzáni.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli zbavil funkce vysoce postaveného vojenského velitele Eduarda Moskaljova, který se podílel na vedení boje proti ruské armádě na východě Ukrajiny. Svoji funkci zastával od března 2022. Šéf Kyjeva podle agentury Reuters důvod pro své rozhodnutí neuvedl. V posledních týdnech a měsících došlo na vysokých pozicích ukrajinských úřadů i armády k několika personálním změnám.

Nad více než polovinou ukrajinských oblastí zněly v noci na pondělí kvůli ruským vzdušným útokům sirény, uvádí agentura Unian. Ukrajinské jednotky měly u obce Avdijivka pomocí přenosného protiletadlového systému sestřelit letoun Su-25. S odvoláním na 110. mechanizovanou brigádu o tom informoval deník Kyiv Independent. Rusové zároveň v noci zaútočili 14 sebevražednými drony Šáhid íránské výroby, obráncům se podařilo sestřelit 11 z nich, uvedl generální štáb. „Nepřítel se snažil dosáhnout svého taktického cíle – vyčerpat naši protivzdušnou obranu. Proto noční nálet na Kyjev trval dlouhých pět a půl hodiny,“ uvedl šéf kyjevské vojenské správy Serhij Popko.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ať už válka skončí, přejí si děti ve školách. Po Ukrajincích se jim ale bude stýskat

Rusko nemá jinou možnost než vzít v úvahu jaderný potenciál NATO, protože tato vojenská aliance vedená USA usiluje o porážku Ruska. Uvedl to v rozhovoru se státní televizní stanicí Rossija-1 ruský prezident Vladimir Putin. V interview den po ročním výročí ruské invaze na Ukrajinu také řekl, že Západ chce Rusko zlikvidovat a rozdělit.

Při explozích na vojenském letišti Mačuliščy u Minsku byl v neděli ráno vážně poškozen ruský výzvědný letoun A-50 a není schopný provozu. Na sociální síti Telegram to uvedla běloruská skupina Hajun, která monitoruje pohyby ruských vojsk. Zástupci běloruské opozice tvrdí, že letadlo bylo cílem útoku běloruské partyzánské skupiny.

Tagy: