Zelenskyj se v Americe těší drtivé podpoře. Občané pomoc Ukrajině vítají, ukázal průzkum

Američané jsou spokojeni s prezidentem Volodymyrem Zelenským v čele Ukrajiny. Až 74 procent z nich si myslí, že odvádí dobrou práci. Vyplývá to z průzkumu zpravodajského webu Fox News. Ten také ukázal, že polovina dotázaných chce podporovat Ukrajinu, dokud nevyhraje. Jedná se zejména o příznivce demokratů, republikáni zůstávají zdrženlivější a volají spíše po časově omezené pomoci.

Podpora Zelenského zůstává mezi Američany skoro stejná jako před rokem. Podle aktuálního šetření Fox News spokojenost s jeho prací poklesla od loňského března opravdu jen minimálně – ze 76 procent na 74 procent.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rakety, munice pro děla i drony. USA pošlou Ukrajině pomoc za další dvě miliardy dolarů

Průzkum naopak ukázal poměrně velký nárůst podpory amerického prezidenta Joea Bidena v souvislosti s jeho reakcí na ruskou agresi. Od loňského srpna vzrostla o osm procentních bodů na 48 procent. Nesouhlas s Bidenem vyjádřilo 49 procent dotázaných, přitom v srpnu to bylo 56 procent.

Ukazuje se tak, že s Bidenovým přístupem k řešení krize na Ukrajině je srozuměna už téměř polovina Američanů. „Většinové podpory možná nikdy nedosáhne, ale i to, že se k ní přibližuje, je v současném (politickém) klimatu pozoruhodné,“ vysvětlil pro Fox News výzkumník Chris Anderson.

Američané zůstávají stále rozděleni ohledně samotné pomoci. Polovina z nich podle průzkumu zastává názor, že Spojené státy by měly podporovat Ukrajinu až do jejího vítězství. Asi 46 procent oslovených si ale myslí, že pomoc má být časově omezená. Mezi těmi, kdo volá po časově limitované pomoci jsou zejména republikáni (61 procent), většina demokratů (66 procent) naopak souhlasí s podporou až do doby, dokud Kyjev nevyhraje.

USA od začátku války poskytly Ukrajině finanční a vojenskou pomoc za 113 miliard dolarů (asi 2,5 bilionu korun). Většina republikánů i demokratů v Kongresu zatím zůstává v postoji ohledně materiální pomoci jednotná a podporuje přístup prezidenta Bidena. Rozdílné pohledy na řešení války zastává především bývalý prezident Donald Trump a několik jeho politických stoupenců ve Sněmovně reprezentantů. Společně Bidena kritizují zejména za upřednostňování Ukrajiny na úkor Spojených států.

Tagy: