Další sabotáž? V ruské Jaroslavli hořela továrna na motory pro balistické střely

Ruští okupanti mění hlavní cíle bombardování, nyní se více zaměřují na vojenská zařízení. Uvedl to zástupce šéfa ukrajinské rozvědky. Škody způsobené válkou na Ukrajině přesáhly hodnotu tří bilionů korun. Tamní prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil vojáky na přední linii poblíž Bachmutu. Ve výrobním závodu Avtodizel v ruské Jaroslavli vypukl masivní požár, po třech hodinách byl podle informací ruských médií uhašen.

Podle zástupce šéfa ukrajinské obranné rozvědky GUR Vadyma Skibického ruská armáda mění strategii vzdušných úderů. „Ruské hlavní cíle jsou teď logistický systém našich jednotek a místa, kde soustředíme naši techniku v místech nasazení,“ uvedl pro RBK Ukrajina. Rusům se prý nepodařilo dosáhnout jednoho z jejich velkých cílů, a to zničit ukrajinský energetický systém. S koncem zimy už nemá takový smysl zaměřovat se na něj, proto se cílem stávají primárně vojenská zařízení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Každý odpal může skončit smrtí desítek lidí. Reportér Zrno natáčel s ukrajinskými dělostřelci

Válka způsobila škody ve výši 143,8 miliardy dolarů (v přepočtu 3,13 bilionu korun), odhadla Kyjevská ekonomická škola. Tato částka odpovídá více než třem bilionům korun. Podle analýzy bylo během války zničeno přes 150 tisíc obytných domů.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve středu navštívil vojáky na přední linii poblíž doněckého Bachmutu, který Ukrajina už měsíce brání proti intenzivním ruským útokům. Zelenskyj o tom informoval v příspěvku na sociálních sítích, v němž zároveň ocenil hrdinství obránců. Prezidentská kancelář zveřejnila fotografie, na nichž si ukrajinští obránci se Zelenským pořizují snímky.

Ve výrobním závodu Avtodizel v ruské Jaroslavli vypukl ve čtvrtek brzy odpoledne masivní požár. Továrna vyrábí motory pro mezikontinentální balistické rakety Topol-M. Podle agentury Interfax hořela dílna, z níž záchranáři museli vysvobodit sedm lidí. Mohlo jít o nehodu, ale i o cílenou sabotáž. Podle informací ruských medií byl požár po třech hodinách uhašen.

Tagy:
válka Vladimir Putin Polsko Moskva prezident Ukrajina Si Ťin-pching on-line Rusko Mezinárodní trestní soud Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace William, princ z Walesu