Biden slíbil Zelenskému střely ATACMS. Mají dolet 300 kilometrů

ATACMS ve výzbroji mají například Američané, Jihokorejci, Turci nebo Řekové.

Americký prezident Joe Biden přislíbil podle webu NBC News v rámci návštěvy ukrajinského lídra Volodymyra Zelenského dodávku balistických střel ATACMS. Na pomoc Ukrajině byly již ve čtvrtek oznámeny americké tanky Abrams, které by měly být dodány už příští týden. Ukrajinské síly překonaly v Záporožské oblasti protitankové příkopy i dračí zuby a dostaly se za poslední obrannou linii okupantů, uvedl v pátek Institut pro studium války (ISW). Většina padlých Rusů nebyla na frontě ani pět měsíců, uvedl investigativní portál Važnyje istorii.

O dalším rozšíření dodávky zbraní pro ukrajinské obránce informoval web NBC News s odvoláním na tři informované americké činitele a jednoho úředníka z Kongresu. Taktické balistické střely ATACMS mají dolet kolem 300 kilometrů. Kdy Biden poskytnutí této výbavy Kyjevu oficiálně oznámí, není zatím jasné.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Skandál, vrazili jsme Ukrajině kudlu do zad. Tusk kritizuje polskou vládu za zastavení pomoci

Prezident Biden slíbil již ve čtvrtek dodávku bojových vozidel M1 Abrams. Uvedl rovněž, že míru stojí v cestě pouze Rusko, které na místo toho, aby se snažilo konflikt ukončit, shání další zbraně v Íránu a Severní Koreji. Připomněl, že Moskva použije zimu proti Ukrajině jako zbraň.

Ukrajinci se na západě Záporožské oblasti pohybují za poslední obrannou linií okupantů, kterou se nyní snaží prolomit, informoval Institut pro studium války. Vyplývá to ze záběrů, které analytici ověřili pomocí geolokace. Na vyhodnocení situace jako nového průlomu je však podle odborníků ještě brzy.

„Záběry naznačují, že ukrajinská ozbrojená vozidla postoupila jižně za ruské protitankové příkopy a dračí zuby, které jsou součástí třívrstvé obrany. Dále se účastnila omezených bojů na západ od Verbove. Není jasné, zda se ukrajinským silám podaří pozice udržet,“ uvedl ISW.

Podle odborníků se jedná o první zaznamenaný případ, kdy Ukrajinci dostali ozbrojená vozidla přes ruskou třívrstvou obranu. „Jejich přítomnost za poslední vrstvou obrany naznačuje, že se jim dostatečně podařilo zajistit průnik prvních dvou, aby mohli v průlomu operovat s vozidly. Ukrajinské síly zřejmě k postupu potlačily ruské dělostřelectvo a další protitankové systémy v oblasti,“ napsal ISW ve své pravidelné analýze. Ukrajinský úspěch v oblasti je podle odborníků důležitým náznakem postupu v protiofenzivě.

Biden schválil novou vlnu vojenské pomoci Ukrajině, kterou Pentagon vyčíslil na 325 milionů dolarů (7,5 miliardy Kč). USA Ukrajině pomůže před zimou, posílí její protivzdušnou obranu. „Jsme s vámi a zůstaneme s vámi,“ řekl Biden Zelenskému a zavázal se také podporovat protikorupční reformy.

Většina padlých mobilizovaných Rusů nebyla na frontě na Ukrajině ani pět měsíců, uvedl investigativní portál Važnyje istorii. Ten přezkoumal informace o třech tisících zemřelých Rusech povolaných do zbraně na základě mobilizačního zákona z loňského září, o jejichž smrti se informovalo v otevřených zdrojích. Portál podotkl, že údaj tři tisíce mrtvých neodpovídá skutečnému počtu obětí v řadách mobilizovaných, který bude patrně vyšší. Rusko o počtu padlých vojáků už mnoho měsíců neinformovalo. Dohromady ruská armáda podle tvrzení Moskvy povolala do zbraně asi 300 tisíc lidí.

Ukrajinci mají podle webu Ukrajinska pravda během postupu na jih od Bachmutu lepší bojovou koordinaci, přesnější dělostřeleckou palbu a výkonnější bojové systémy. Oproti tomu Rusové pociťují nedostatek bojeschopných jednotek, které by na tuto část fronty mohlo velení převést.

Tagy:
válka OSN tanky Ukrajina Joe Biden on-line USA Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Kongres Spojených států amerických ruská invaze na Ukrajinu M1 Abrams ATACMS