Británie jako první poskytne Ukrajině zbraně dlouhého doletu, zavázal se Sunak

Británie poskytne Ukrajině zbraně dlouhého doletu, oznámil premiér Rishi Sunak. Rusko odpálilo své rakety nebezpečně blízko nad Jihoukrajinskou jadernou elektrárnu. Odborníci z Energoatomu zuří, podle nich se jednalo o další akt jaderného terorismu. Bílý dům zveřejnil odhad ztrát Vagnerovy skupiny – na Ukrajině už měla přijít o 30 tisíc mužů, zhruba třetina padla na frontě.

Dění na Ukrajině sledujeme i nadále ON-LINE.

Ukrajina podle Sunaka potřebuje střely dlouhého doletu, dělostřelectvo i obrněná vozidla. A to vše by měla dostat. „Spojené království bude první zemí, jež Ukrajině poskytne zbraně delšího dosahu,“ prohlásil v sobotu britský premiér ve svém projevu na Mnichovské bezpečnostní konferenci. Londýn chce podle něj Ukrajině pomoci vybudovat také letectvo. Dodání letadel je podle něj komplikované. Zemím, které by tak mohly učinit hned, však Británie pomůže.

Rusko podle informací ukrajinského státního podniku Energoatom v sobotu ráno odpálilo dvě rakety s plochou dráhou letu nad Jihoukrajinskou jadernou elektrárnu, informuje web Unian. Odborníci zdůraznili, že střely proletěly kolem elektrárny nebezpečně blízko a hrozba „zasažení reaktoru s možnými následky – jadernou katastrofou – byla opět vysoká“.

„Jedná se o další akt jaderného terorismu ze strany Ruské federace, který ohrožuje bezpečnost celého světa,“ zdůraznili ukrajinští experti.

Vagnerova skupina přišla od zahájení ruské invaze na Ukrajinu o více než 30 000 mužů. Zhruba 9 000 jejích příslušníků přitom padlo v akci, uvedl v pátek podle agentury Reuters Bílý dům. 90 procent padlých vagnerovců byli odsouzenci, řekl bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Brutální záběry CNN z ruského útoku. Okupanti odpálili vůz se zdravotníky, ti nepřežili.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro stanici BBC vyloučil, že by se v rámci případné mírové dohody s Ruskem Kyjev vzdal jakéhokoli ukrajinského území. Očekávaná ruská ofenziva podle něj už začala.

Tagy: