Budeme se bránit všemi způsoby. Část Poláků sní o záboru Ukrajiny, šokoval Putin

Rusko dává přednost mírovým mechanismům, ale pokud bude třeba, bude své zájmy bránit všemi prostředky. Uvedl to prezident Vladimir Putin. Nejméně šestnáct obětí si vyžádala fatální srážka kamionu s ruskými vojáky a mikrobusu na východě Ukrajiny, píše TASS. Ukrajinský generální štáb také tvrdí, že Rusové na Donbasu popravili 21 dezertérů. Mají mezi nimi být i naverbovaní vězni, kteří se chtěli službou na frontě vyhnout trestu.

Rusko dává přednost mírovým mechanismům. Podle agentury TASS to ve středu na jednání ruské rady pro lidská práva prohlásil prezident Vladimir Putin. „Budeme se orientovat především na mírové prostředky. Ale pokud nám nic jiného nezbyde, budeme se bránit všemi prostředky, které máme k dispozici,“ uvedl. Pokoušel se také rozptýlit obavy ohledně toho, že v Rusku hrozí další vlna mobilizace a ruští vojáci nasazení na Ukrajině hromadně opouštějí bojové pozice.

Ve středu uvedl, že polští nacionalisté sní o záboru západní Ukrajiny. „Jediným garantem ukrajinské celistvosti a suverenity pak může být právě Rusko,“ prohlásil podle agentury TASS.

Nejméně 16 mrtvých si vyžádala srážka nákladního vozu, převážejícího ruské vojáky, a mikrobusu u města Šachtarsk, které leží zhruba 50 kilometrů východně od Doněcka v Ruskem okupované části Donbasu na východě Ukrajiny. Informovala o tom agentura TASS. Tři těžce zranění jsou na jednotce intenzivní péče, uvedla ruská agentura s odvoláním na zdroj mezi záchranáři. Ten také uvedl, že o život přišel i řidič kamionu. Místní úřady později upřesnily, že zranění utrpělo celkem šest lidí.

Ruská armáda zabila na ukrajinském Donbasu 21 ruských dezertérů, uvedl v úterý ve svém pravidelném večerním hlášení ukrajinský generální štáb. Mezi dezertéry bylo podle štábu i 13 trestanců naverbovaných do bojů z věznic. Ti se chtěli vyhnout svému trestu.

Rusko také pokračuje ve vzdušných útocích na další oblasti Ukrajiny. V Záporožské oblasti na jihu země údery připravily o život nejméně dva lidi a další zranily, informoval na Telegramu zástupce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Kyrylo Tymošenko.

Ukrajinská protivzdušná obrana ale podle prezidenta Volodymyra Zelenského většinu ruských raket sestřelí, píše agentura Reuters. Náčelník ukrajinského generálního štábu Valerij Zalužnyj uvedl, že Ukrajinci sestřelili přes 60 z více než 70 ruských střel s plochou dráhou letu, a rovněž poděkoval partnerům za poskytnuté systémy protivzdušné obrany.

V sestřelování ruských střel se angažuje i německý systém Gepard, který je snadno rozpoznatelný podle rychle rotujícího radaru. Práci Geparda zveřejnila stránka Ukraine Weapons Tracker.

Tagy:
válka vojáci Ukrajina on-line Rusko protivzdušná obrana Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj První světová válka ruská invaze na Ukrajinu Záporožská oblast Valerij Fedorovyč Zalužnyj