Další masivní útok dronů na Kyjev. Běsnění trvalo tři hodiny, vzplál vysoký činžák

Kyjev v noci na úterý čelil dalšímu masivnímu útoku dronů, vyžádal si nejméně jednu oběť. Trosky jednoho ze sestřelených vražedných strojů dopadly na vysoký věžák, který vzplál. Budete toho velmi brzy litovat, vzkázal Rusům po sérii útoků šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov. Dronovému útoku čelila v úterý ráno i Moskva, dva lidé byli zraněni.

Kyjev v noci na úterý čelil dalšímu ruskému vzdušnému útoku, invazní síly na ukrajinskou metropoli útočily třetí noc v řadě. Zahynula třiatřicetiletá žena a dalších 13 lidí bylo v metropoli a Kyjevské oblasti zraněno, informoval web Ukrajinska pravda s odvoláním na úřady. Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila 29 z 31 ruských dronů, většinu zlikvidovala u Kyjeva nebo nad metropolí, oznámilo později ukrajinské letectvo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pot šetří krev: Čeští dobrovolníci před odjezdem na Ukrajinu tvrdě trénují. Mluví i o strachu

Při pondělním útoku Kyjev čelil desítkám dronů i ruským střelám. Rusové na ukrajinskou metropoli zaútočili i ve dne, kdy byla většina lidí v práci a na ulici, uvedla správa ukrajinské metropole na platformě Telegram.

Dronovému útoku čelila i Moskva, a to v úterý ráno. Z města přišly zprávy o zásazích a poškození tří obytných domů. Nikdo nezemřel, jsou hlášeni dva zranění. Válka v sousední zemi, kterou Rusko rozpoutalo před 15 měsíci, se tím podle agentury Reuters přenesla do ruské metropole. Tamní ministerstvo obrany útok označilo za teroristický a viní z něj Kyjev. Ten se k náletu nehlásí.

„Všechny v Rusku, kteří se stále domnívají, věří a možná sní o tom, že mohou zastrašit Ukrajinu, chci trochu rozrušit – není to pravda: všichni byli a jsou na svých místech a pokračují ve své práci. Všichni, kteří se nás snažili zastrašit a snili o tom, že to bude mít nějaký efekt – budete toho velmi brzy litovat,“ řekl po předchozích útocích šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov.

Zelenskyj ve večerním projevu prohlásil, že Ukrajina skoncuje s tyranií Moskvy, která dlouho zotročovala jiné národy. „Nespasí ji (íránské drony) šáhidy ani jakékoliv jiné nástroje, které hledají po celém světě. Před porážkou ji nezachrání ani stovky šáhidů, jen zvětší ostudu Ruska,“ prohlásil podle listu Ukrajinska pravda.

Tagy: