Prokázala jste hrdinství. Zelenskyj ocenil cestu šéfky Evropského parlamentu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se v pátek v Kyjevě sešel se šéfkou Evropského parlamentu Robertou Metsolaovou. (1.4.2022)

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Bombardování ukrajinských velkých měst nadále pokračovalo. Ruské jednotky se zcela stáhly z černobylské jaderné elektrárny, radiace v okolí zůstala v normě. Ukrajinský generální štáb potvrdil, že ukrajinské jednotky osvobodily skoro tři desítky obcí na severu a východu země. Ukrajinci našli nedaleko Kyjeva mrtvé civilisty u silnice, v Buči leží těla v ulicích. Tři ruské rakety dnes zasáhly rezidenční oblast v ukrajinském přístavním městě Oděsa.

Ruské jednotky se zcela stáhly z černobylské jaderné elektrárny, uvedla ukrajinská státní společnost Energoatom. Rusové Černobyl obsadili před pěti týdny, radiace v okolí je stále v normě. Jednotky se nyní pravděpodobně přesouvají na východ Ukrajiny. Vypadá to, že k tomuto přesunu dochází v celé Kyjevské oblasti.

Tři ruské rakety v pátek zasáhly rezidenční oblast v Oděsa. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na gubernátora oblasti Maksyma Marčenka. Ukrajinská armáda informovala, že ruské jednotky se pokusily o raketový útok na „kritickou infrastrukturu“ ve městě, který se ale protivzdušné obraně podařilo zmařit. Útok si vyžádal oběti, Marčenko však nespecifikoval jejich počet

Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského se tak dostává pod ještě větší tlak východoukrajinský Donbas, a to včetně obklíčeného Mariupolu. „Čekají nás další bitvy. Stále musíme ujít velmi obtížnou cestu, abychom získali vše, co chceme,“ uvedl Zelenskyj. Podle Mezinárodního výboru červeného kříže (ICRC) nebylo v pátek možné pokračovat v evakuaci civilistů z Mariupolu. Tým ICRC se musel vrátit do Záporoží.

Ukrajinské jednotky osvobodily skoro tři desítky obcí na severu a východu země, oznámil generální štáb. Je to rekordní výsledek ukrajinských sil, uvedla místní média. Některé vsi byly okupovány hned v první den ruské invaze. Mezi osvobozená obce se řadí i Buča, kde v ulicích po ústupu ruských vojsk leží mrtví civilisté. Proběhla také další výměna zajatců, každá ze stran propustila 86 vojáků.

Ukrajinská a ruská delegace vedou jednání o nastolení míru prostřednictvím videokonference, řekl listu Ukrajinska pravda člen delegace Podoljak. Rusové stříleli na evakuační autobus z Luhansku, píše agentura Unian.

Těla nejméně třinácti mrtvých civilistů byla ve čtvrtek nalezena podél dálnice z Kyjeva poté, co je tam  zanechali ustupující ruští vojáci, ukazují fotografie agentury AP. Jde o stejný úsek silnice, kde byli na videu začátkem března zachyceni ruští vojáci popravující ruský pár.

Tagy: