Do Volgogradské oblasti dopadly ostatky ruské střely, píší média. Okolí je uzavřené

V Kyjevě se po půlnoci rozezněl poplach. Podle úřadů bylo hlavní město pod útokem bezpilotních prostředků, napsala agentura Reuters. Podle deníku The Kyiv Independent se protivzdušné obraně podařilo drony zničit. Ukrajina čelila masivnímu vzdušnému útoku i ve čtvrtek. Ruské rakety za sebou nechaly mrtvé, raněné, výpadky v dodávkách proudu a další hmotné škody. Ruská média informují o tom, že obyvatelé Volgogradské oblasti objevili kovové předměty, který připomínají trosky ruské řízené střely dlouhého doletu. Nyní je oblast uzavřena, infromoval zpravodajský web Meduza s odvoláním na regionální volgogradský server v1.ru.

Gubernátor Kyjevské oblasti Oleksij Kuleba v noci na pátek na sociální síti Telegram napsal, že Kyjev čelí útoku za použití bezpilotních prostředků, uvedla agentura Reuters. Armádní velitelství v Kyjevě sdělilo, že je aktivní protivzdušná obrana a vyzvalo obyvatele, aby zůstali v krytech. Kuleba později uvedl, že se ukrajinské obraně podařilo všechny útočící bezpilotní prostředky zničit. Cílem podle něj byla energetická infrastruktura v okolí hlavního města.

Raketa z protiletadlového komplexu S-300 vypálená z Ukrajiny zasáhla Bělorusko ve čtvrtek mezi desátou a jedenáctou hodinou dopoledne místního času (osmou a devátou SEČ), tvrdí agentura Belta. Informace o případných obětech na životech nebo zraněných zatím nejsou k dispozici. Z nařízení běloruského vůdce Alexandra Lukašenka příčinu incidentu prošetřují kriminalisté a odborníci z ministerstva obrany.

V důsledku čtvrtečních masivních vzdušných útoků hlásila ukrajinská města výpadky proudu a poškození energetické infrastruktury. V Kyjevě, kde úlomky raket zasáhly dva rodinné domy, byli podle starosty Vitalije Klička nejméně tři ranění včetně čtrnáctileté dívky.

Lvov na západě Ukrajiny se ocitl z 90 procent bez proudu, oznámil jeho starosta Andrij Sadovyj. S havarijními výpadky proudu se potýkali také obyvatelé Oděské oblasti na jihu země.

Mychajlo Podoljak z kanceláře ukrajinského prezidenta ve čtvrtek v příspěvku na Twitteru varoval, že na zemi zamířilo přes 120 raket. Náčelník generálního štábu ukrajinské armády Valerij Zalužnyj později sdělil, že Rusko podle prvních zpráv na Ukrajinu zaútočilo 69 raketami, z nichž 54 se ukrajinským silám podařilo zlikvidovat.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém večerním projevu nevyloučil pokus Ruska nechat Ukrajince na Nový rok bez elektřiny. „Do konce roku zbývají dva dny. Možná se nepřítel opět pokusí zajistit, abychom oslavili příchod nového roku v temnotě,“ řekl podle agentury Unian Zelenskyj.

Nápor ruské ofenzivy u východoukrajinského města Bachmut se zřejmě blíží vrcholu, po němž začne postupně slábnout. Ve svém pravidelném hodnocení situace na ukrajinském bojišti to uvedl americký Institut pro studium války (ISW). Usuzuje tak mimo jiné z toho, že vysoké ztráty přinutily ruské velení vysílat do útoků menší skupiny.

Tagy:
válka Ukrajina Bělorusko on-line Alexandr Lukašenko Minsk Rusko Kyjev Vitalij Kličko Lvov Kyjevská oblast S-300 Valerij Fedorovyč Zalužnyj