Domovské město ukrajinských účastníků Eurovize pod palbou. Na místě jsou dva zranění

V sobotu večer Rusko zaútočilo na město Ternopil, odkud pochází ukrajinské duo Tvorchi, které se účastní hudební soutěže Eurovize. V ruské Brjanské oblasti u hranic s Ukrajinou se zřítil vrtulník a poté i stíhačka Su-34. Pád vrtulníku si vyžádal dvě oběti, uvedla agentura TASS. V noci na sobotu zněl nad Ukrajinou opět letecký poplach. Epicentrem bojů nadále zůstávají města Bachmut a Marjinka. Velká Británie dodala Ukrajině několik střel s plochou dráhou letu Storm Shadow.

Zatímco se ve Velké Británii koná hudební soutěž Eurovize, Rusko zaútočilo na město Ternopil, odkud pochází duo Tvorchi, které reprezentuje Ukrajinu. Podle gubernátora oblasti hořely sklady patřící obchodním podnikům a náboženské organizaci. Na místě byli zraněni dva civilisté.

V ruské Brjanské oblasti, která hraničí s Ukrajinou, v sobotu havaroval vrtulník, při jehož zřícení přišli o život dva členové posádky. Krátce poté ve stejné oblasti spadl také ruský bojový letoun Su-34. Informovala o tom agentura TASS s odvoláním na ruské úřady. Agentura Reuters uvedla, že podle videonahrávek zveřejněných na ruských sociálních sítích byl vrtulník očividně sestřelen.

K incidentům došlo v oblasti města Klincy, které se nachází asi 50 kilometrů od hranic s Ukrajinou. Ruské úřady na základě předběžného vyšetřování sdělily, že vrtulníku před pádem začal hořet motor. Z videí zveřejněných ruskými bloggery podporujícími ruskou válku na Ukrajině je ale podle Reuters patrné, že vrtulník ve vzduchu explodoval a pak se zřítil k zemi v plamenech. Neověřené komentáře u videa spekulují, že vrtulník ruské výroby Mi-8 zasáhla raketa ruské protivzdušné obrany.

Nad velkou částí Ukrajiny, včetně Kyjeva, byl v noci na sobotu znovu vyhlášen letecký poplach, uvedla agentura Ukrinform. Ruskojazyčná verze BBC informovala o zásazích obytných budov v Mykolajivu na jihu Ukrajiny. Jestli při nich byl někdo zraněn, není zatím známo. Leteckou pohotovost začaly po půlnoci nejprve vyhlašovat regiony na jihu a východě země, později se přidal i Kyjev a jeho okolí. Tam podle Ukrinformu Rusko útočí bezpilotními letouny, proti nimž zasahuje protiletecká obrana.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinci dostali „neviditelné“ rakety. Mocná zbraň, přinese zásadní zvrat, tvrdí experti

„V průběhu dne ukrajinské letectvo podniklo čtyři nálety na shromaždiště nepřátelského personálu a vojenské techniky. Jednotky ukrajinského raketového vojska a dělostřelectva zasáhly tři oblasti soustředění živé síly nepřítele, tři dělostřelecké jednotky v palebných postaveních a také jeden systém elektronického boje,“ informoval v pátek večer ukrajinský Generální štáb.

Epicentrem bojů nadále zůstává Bachmut a Marjinka. „Ruská armáda nadále soustřeďuje své hlavní úsilí na zmíněné sektory. Nepřátelé podnikli čtyři raketové útoky a 26 leteckých úderů, stejně jako více než 20 útoků s použitím raketových systémů s vícenásobným odpalováním,“ doplnili Ukrajinci ve svém hlášení.

Východoukrajinským Luhanskem, který okupují Rusové, otřásly dvě silné exploze. Ty mělo podle ruské strany na svědomí ukrajinské ostřelování. Informovala o tom ruská tisková agentura RIA Novosti. Tamní ozbrojenci tvrdí, že Ukrajinci poprvé využili střely Storm Shadow.

Ukrajinská agentura Unian zdůraznila, že to militanti uvádějí bez jakýchkoliv důkazů. Unian také cituje ruský TASS – ten píše, že střely Storm Shadow zasáhly továrnu Poly-Pack, která sloužila jako zásobovací místo a opravárenská základna ruských ozbrojených sil. Kyjev se k incidentu zatím nevyjádřil.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se má v sobotu v Římě sejít s italským prezidentem Sergiem Mattarellou a čeká se i jeho jednání s premiérkou Giorgiou Meloniovou. Podle zpráv médií by měl ukrajinskou hlavu státu přijmout také papež František, Vatikán ale informaci nepotvrdil. Podobně se očekává, že by se měl Zelenskyj ještě v sobotu vydat do Německa, tamní vláda to ale odmítla komentovat.

Tagy:
válka Velká Británie Ukrajina on-line Rusko Kyjev Ozbrojené síly Ruské federace Ben Wallace Luhansk ruská invaze na Ukrajinu Olexij Jurijovyč Reznikov UNIAN Storm Shadow