sledujeme živě

Donbas bude opět náš. Rusko přináší utrpení, musíme zvýšit odpor, řekl Zelenskyj

Souhrn událostí

  • Z Donbasu bude neobyvatelná oblast, dejte nám raketomety, žádá Zelenskyj Západ.
  • Rusové obnovili ofenzivu u Slovjansku. Útočí i v dalších oblastech Donbasu.
  • Kreml považuje zásobování Ukrajiny západními zbraněmi za eskalaci konfliktu.
  • V troskách závodu v Mariupolu našli podle starostova poradce 70 mrtvých.
  • Donbas bude opět ukrajinský, řekl Zelenskyj.

Rusové obnovili ofenzivu u Slovjansku, útočí i v dalších oblastech Donbasu. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požádal Západ, aby co nejdříve poslal na Ukrajinu další salvové raketomety. Také řekl, že Donbas bude opět ukrajinský. Jan Lipavský v Praze jednal s Liz Trussovou. Muž ze Lvova dobrovolně kolaboroval s Rusy. Hrozí mu přísný trest.

V bojích na Donbase podle Zelenského ztrácí ukrajinská armáda až 100 vojáků denně. Rusové si upevňují pozice poblíž města Severodoněck, které už obklíčili ze tří stran. Schyluje se tak k podobnému scénáři jako v případě Mariupolu. Dále postupují k městu Lysyšansk, nově dobyly několik vsí severozápadně od města Popasna v Luhanské oblasti Donbasu.

„Musíme zvýšit naši obranu, zvýšit náš odpor a Donbas bude opět ukrajinský. I když Rusko přinese Donbasu všechno utrpení a zkázu, my obnovíme každé město, každou obec. Žádná skutečná alternativa neexistuje,“ sdělil ve svém pátečním projevu Zelenskyj.

Rusko v nejbližších dnech nebude schopné obsadit zbytek Luhanské oblasti, sdělil její gubernátor Serhij Hajdaj na síti Telegram. Podle něj se ale ukrajinské jednotky budou nuceny stáhnout z posledních obranných pozic, aby se vyhnuly obklíčení.

Zásobování Ukrajiny západními zbraněmi, které mohou zasáhnout ruské území, povede k nepřijatelné eskalaci konfliktu. Podle agentury TASS to uvedl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Ruský prezident Vladimir Putin zase připustil, že Kreml je ochotný přispět k řešení potravinové krize způsobené blokádou ukrajinských přístavů. Moskva za to však požaduje uvolnění protiruských sankcí.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) se shodl se šéfkou britské diplomacie Liz Trussovou na potřebě další vojenské i politické podpory Ukrajině a nutnosti pracovat na obnově země napadené Ruskem. Podle Trussové je důležité vytvořit Marshallův plán pro Ukrajinu, ale také více chránit okraje Evropy včetně například balkánských států. Ministři to řekli na tiskové konferenci po pátečním jednání v Praze.

Podle ukrajinské generální prokuratury muž ze Lvova dobrovolně spolupracoval s ruskými vojáky a prostřednictvím Telegramu jim zasílal informace o umístění vojenských objektů a o kritické infrastruktuře ve městě. Muž přímo 18. dubna korigoval raketové útoky. Podezřelý byl vzat do vazby bez možnosti složení kauce. Hrozí mu až 15 let vězení až doživotí s propadnutím věci.

Tagy:
Vladimir Putin zbraň Ukrajina Donbas Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace Sergej Viktorovič Lavrov Moskevský Kreml Luhanská oblast ruská invaze na Ukrajinu