ON-LINE: Hamáček: Okamura vytváří dojem, že zlá EU chce vše ovlivnit. Festival demagogie

Jan Hamáček

Speciál 360°: Hlas lidu 22.9.2021

Jak by politici řešili otázky bezpečnosti a migrace? To řešili zástupci ANO, SPD, KSČM a ČSSD v další ze série předvolebních debat Speciál 360°: Hlas lidu na televizi CNN Prima NEWS. Dvouhodinové debaty se tentokrát zúčastnili Radek Vondráček z hnutí ANO, šéf SPD Tomio Okamura, Zdeněk Ondráček z KSČM a předseda sociální demokracie Jan Hamáček.

Exkluzivní průzkum agentury STEM pro CNN Prima NEWS ukázal, že většina Čechů uprchlíky odmítá. 52 procent z 1014 dospělých Čechů bylo pro plošné odmítání uprchlíků bez ohledu na podmínky, za kterých přicházejí. Patří mezi ně voliči Volného bloku (78 procent), Přísahy (71 procent), SPD (70 procent), KSČM (69 procent), ale i hnutí ANO (63 procent).

Naopak nejnižší podíl těch, kteří s plošným odmítáním uprchlíků souhlasí, lze najít u KDU-ČSL (18 procent), Pirátů (25 procent) nebo Starostů (27 procent).

U části veřejnosti by se však odmítavý postoj pravděpodobně snížil, pokud by šlo o kvalifikované pracovníky (73 procent), o přistěhovalce z kulturně blízkých zemí (61 procent) nebo by prošli přísnou prověrkou (58 procent).

Více než polovina Čechů a Češek podle průzkumu také nepodporuje přijímání zahraničních pracovníků na neobsazená pracovní místa v Česku (52 procent). 31 procent veřejnosti s ním souhlasí a 17 procent se nedokáže rozhodnout.

Devět z deseti Čechů se cítí doma bezpečně

V okolí bydliště se ale Češi cítí bezpečně. Průzkum ukázal, že pouze sedm procent Čechů považuje své bydliště a jeho okolí za nebezpečné.

Hůře na tom je pocit mezinárodního bezpečí. Výrazně nižší je však pocit bezpečí v mezinárodním prostředí. O bezpečnosti Střední Evropy je přesvědčena jen necelá třetina společnosti (31 procent). 49 procent Čechů vnímá určité napětí, ale nepovažuje jej za bezprostřední hrozbu, a jedna pětina (20 procent) společnosti se obává vojenského konfliktu v relativně brzké době.

Tagy: