Lidé se bojí muslimů a dál uprchlíky nerozlišují. Země není nafukovací, tvrdí Šándor

Andor Šándor

Muslimů se Češi bojí

Naše země není nafukovací. Ve Zprávách Plus na CNN Prima NEWS to uvedl bezpečnostní analytik Andor Šándor. „Lidi, kteří k nám přijdou, je potřeba dostatečně prověřit, aby nepředstavovali bezpečnostní hrozbu,“ dodal. Podle něj je potřeba usilovat o jejich integraci.

„Lidé často nerozlišují a bojí se uprchlíků – muslimů, a to je ten problém. Statisíce cizinců jsou tu dlouho a pracují v odvětvích, ve kterých se bez nich neobejdou,“ uvedl bezpečnostní analytik Andor Šándor.

Podle exkluzivního průzkumu pro CNN Prima NEWS je totiž zřejmé, že česká veřejnost uprchlíky spíše odmítá. Proti jejich přijetí se vyslovilo 52 procent dotázaných. Naopak podle 28 procent bychom migranty přijímat měli. Ostatní respondenti si nejsou jistí.

„Myslím, že obecně přijímáme lidi, kteří jdou na trh práce, a většina Čechů s nimi zkušenost má, a ne nutně negativní. Pak je tu ale obava z uprchlíků a to je způsobené negativním postojem politiků k těmto lidem,“ řekla ve Zprávách Plus Magda Faltová ze Sdružení pro integraci a migraci. Připomněla, že jsme i v minulosti „s otevřenou náručí“ přijímali uprchlíky z Jugoslávie nebo Řecka.

S tím souhlasil i Šándor. „Už druhé volby jsme svědky billboardů s textem ‚Ne islámu‘. Vždyť to je protiústavní, česká ústava zaručuje svobodu vyznání,“ hodnotí.

Podle něj bychom proto měli zastávat jasnou pozici. „Země není nafukovací a kdo sem chce jít, musí být prověřen, aby nebyl nebezpečný. Uprchlíci přicházejí mnohdy z míst, kde jsme země pomáhali destabilizovat. Umím si představit solidaritu, ale za bezpečnostních podmínek,“ doplňuje Šándor.

Z Afghánistánu k nám přichází elita

Jak potvrzuje průzkum, Češi jsou ochotni vzít mezi sebe cizince, kteří jsou vzdělaní. Plných 73 procent dotazovaných uvedlo, že takové by Česká republika měla přijmout. Jenom 14 procent se vyslovilo proti.

„V případě uprchlíka, který utíká ze země, protože tam nemůže žít, to nesouvisí se vzděláním a ekonomickou situací. Mění se to v souvislosti se zemí původu. Z Afghánistánu odcházejí spíše lidé, kteří jsou vzdělaní – elity. Ti další nemají prostředky ani kapacitu odejít,“ popsala Faltová. Česká republika podle ní ovšem potřebuje kvalifikované i nekvalifikované pracovníky. Je však potřeba je dobře integrovat do českého prostředí.

„To je velký problém. Někteří se ani po 30 letech nebyli schopni naučit jazyk. To je stanovené tím, kde bydlí. Ve Švýcarsku jasně určí, kde budete bydlet. U nás často žijí v uzavřených komunitách,“ říká Šándor. Podle Faltové ale jazyk není jediným nástrojem, jak lidi integrovat. „Společnost by měla být otevřená, aby lidé měli chuť se jazyk učit,“ dodala.

Tagy: