Je admirál Černomořské flotily Sokolov skutečně mrtvý? Nové video vyvolává nejasnosti

Černomořská flotila (na snímku její velitel admirál Viktor Sokolov) v květnu 2023 oslavila 240 let od svého vzniku

Ruská strana zveřejnila záznam konference vojenských špiček s admirálem Viktorem Sokolovovem, který podle ukrajinské armády zemřel při útoku v Sevastopolu, upozornila BBC. Experti OSN odhalili nová ruská zvěrstva na Ukrajině. Ukrajinské obranné síly pokračují v ofenzivě v sektorech Melitopol a Bachmut. Během pondělka došlo k 17 bojovým střetnutím. Při ruském útoku v Oděse zahynuli dva lidé, uvedl šéf oděské oblastní správy Oleh Kiper. Ukrajinský prezident Zelenskyj prohlásil, že na Ukrajinu dorazily první americké tanky Abrams, sdělila agentura Reuters.

Záznam jednání vojenských špiček zveřejnilo ruské ministerstvo obrany v úterý. Dosud není jasné, kdy byly záběry natočeny. Podle vyjádření resortu však k videokonferenci došlo v úterý. Ukrajinské síly přitom o den dříve oznámily, že admirál Sokolov zemřel během raketového útoku na velitelství flotily v Sevastopolu na okupovaném Krymu, a to spolu s dalšími 33 důstojníky, připomíná web BBC.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rusové ze mě vymlátili duši. Islámský stát je proti nim banda skautů, líčí krutě mučený Brit

„Dostupné zdroje tvrdí, že mezi mrtvými se má nacházet i admirál Sokolov. Mnoho těl však stále nebylo nijak identifikováno vzhledem k tomu, v jakém stavu jsou části těla zabitých,“ uvedly ukrajinské speciální jednotky. Na nyní zveřejněných záběrech je zaznamenám ministr obrany Sergej Šojgu, jak hovoří s vysokými představiteli ruské armády v konferenční místnosti v Moskvě. Nikdo z účastněných kromě šéfa resortu ale nepromluví.

Odborníci z Nezávislé mezinárodní komise OSN pro vyšetřování násilností na Ukrajině uvedli, že i nadále nacházejí četné důkazy o válečných zločinech spáchaných ruskými ozbrojenými silami na Ukrajině. Nejnovější zpráva se týká nezákonných útoků s použitím výbušných zbraní, útoků způsobujících újmu civilistům, mučení, sexuálního a genderového násilí a útoků na energetickou infrastrukturu.

Komise zdokumentovala útoky výbušnými zbraněmi na obytné budovy, zdravotnické zařízení, železniční stanici, restauraci, obchody a komerční sklady, které měly za následek civilní oběti, poškození nebo zničení klíčových zařízení a narušení základních služeb a produktů. Informuje o tom web Unian.

Za poslední den se na frontě odehrálo 17 bojových střetnutí. Podle agentury Ukrinform o tom informoval Generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny na Facebooku, kde zveřejnil operační informace k 18:00 dne 25. září. „Ukrajinské obranné síly pokračují v útočné operaci na melitopolském směru, v útočných akcích na bachmutském směru, způsobují okupačním silám ztráty na živé síle a technice, vyčerpávají nepřítele podél celé frontové linie,“ uvádí se v prohlášení.

Rusko v noci na pondělí zaútočilo pomocí dronů a řízených střel na Oděskou oblast na jihu Ukrajiny, uvedla agentura Unian. Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila všechny drony a většinu střel, škody ale i tak utrpěla přístavní infrastruktura včetně obilných sil. V areálu při útoku zahynuli dva lidé. V Oděse kromě toho úlomky zranily jednu ženu, která skončila v nemocnici, uvedl šéf oblastní správy Oleh Kiper. Tři lidé pak v pondělí zahynuli také při ruském bombardování města Beryslav v Chersonské oblasti.

Ukrajinská armáda na Krym, který Rusko anektovalo v roce 2014, podnikla kombinovaný útok s nasazením dronů a raket. Videa pořízená během úderu ukazovala, že sídlo velitelství flotily bylo několikrát zasaženo a těžce poškozeno. Moskva informovala o jednom pohřešovaném.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí potvrdil, že na Ukrajinu dorazily první americké tanky Abrams, informovala agentura Reuters. Americký prezident Joe Biden minulý týden po schůzce se Zelenským v Bílém domě uvedl, že první tanky M1 Abrams na Ukrajinu dorazí už tento týden. Záměr dodat Ukrajině 31 tanků Abrams Biden oznámil v lednu.

„Dobré zprávy od ministra (obrany Rustema, pozn. red.) Umerova. Abramsy už jsou na Ukrajině,“ uvedl ukrajinský prezident na platformě Telegram s tím, že tanky jsou nyní připravovány k tomu, aby posílily jednotky ukrajinské armády.

Tagy:
Vladimir Putin Moskva Ukrajina on-line Rusko Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Sergej Kužugetovič Šojgu Černomořská flotila Viktor Sokolov