Rusko se snažilo odpojit Záporožskou jadernou elektrárnu od sítě, řekl Zelenskyj

Volodymyr Zelenskyj

Rusové vyšetřují atentát, při kterém zahynula Duginová

Tlak mezi oběma stranami na jižní frontě sílí. Ruské jednotky se podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského neúspěšně pokusily odpojit okupovanou Záporožskou jadernou elektrárnu od ukrajinské sítě. Podle proruských separatistů Ukrajina zasáhla v Doněcku budovu jejich správy.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Ruská invaze na Ukrajinu trvá půl roku. Pokračují boje na Donbasu i na jižní frontě. Rusko nadále bombarduje ukrajinská města.

Ukrajinci v Doněcku zasáhli budovu správy separatistické Doněcké lidové republiky (DNR). Podle agentury TASS to uvedla administrativa šéfa DNR Denise Pušilina. V budově po dopadu rakety začalo hořet. Ukrajinci objekt zasáhli pomocí raketového systému HIMARS dodaného z USA, uvedl zástupce ministra pro informace separatistické republiky. Kyjev informaci zatím nekomentoval.

Ruské síly se neúspěšně pokusily odpojit okupovanou Záporožskou jadernou elektrárnu od ukrajinské sítě, uvedl v úterý ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Příslušníky ruské armády znovu vyzval, aby tuto největší jadernou elektrárnu v Evropě opustili, informovala agentura Reuters. Moskva a Kyjev se v posledních týdnech vzájemně obviňují z ostřelování zařízení.

Německo se chystá poskytnout Ukrajině zbraně za dalších 500 milionů eur (12,3 miliardy korun). Podle nejmenovaného zdroje agentury Reuters to při návštěvě Kanady uvedl kancléř Olaf Scholz. Dodávka má zahrnovat systémy protivzdušné obrany IRIS-T či raketomety.

Další pomoc chystá i USA. Spojené státy chtějí poskytnout Ukrajině další vybavení a zbraně pro armádu. V dlouhodobém horizontu pošlou pomoc za tři miliardy dolarů, uvedly agentury AP a Reuters.

Prezident Miloš Zeman plně podporuje české dodávky zbraní na Ukrajinu. Rovněž ocenil přijetí ukrajinských uprchlíků a věří, že se Česko zapojí do rekonstrukce Ukrajiny, která již šest měsíců čelí ruské agresi.

Tagy:
Vladimir Putin smrt dron on-line Krym Rusko tajná služba Sevastopol Azov ruská invaze na Ukrajinu Alexandr Dugin