Ke vstupu do EU jsme o krok blíže, říká Zelenskyj. Naznačil záchranu Mariupolu

Snímek zdevastovaného Mariupolu

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj informoval o tom, že žádost o přijetí Ukrajiny do EU je téměř hotová. Ve svém projevu zmínil také důležitou schůzku, která v pátek proběhla. Týkala se Mariupolu, detaily však odmítl prozradit. Rusko zatím použilo k útoku na Mariupol dálkové bombardéry, tvrdí Ukrajina. Na místě se konají pouliční boje, podle informací OSN lidé ve městě umírají hlady. V Kyjevské oblasti už bylo po stažení ruských sil objeveno více než 900 těl civilistů. V Kyjevě a Lvově byly podle ukrajinských médií nad ránem slyšet výbuchy.

Aktuální dění na frontě pro vás sledujeme v novém článku, pro zobrazení klikněte zde.

V ukrajinské metropoli Kyjevě a ve Lvově na západě země byly v sobotu nad ránem slyšet výbuchy, napsala agentura Reuters s odkazem na místní média. Ukrajinské úřady zatím informaci nepotvrdily. Protiletecké sirény se v noci na dnešek rozezněly i v řadě dalších měst, například na jihu v Oděse, Charkově, či v Mykolajivu, na západě Ukrajiny i v její centrální části, napsal list The Guardian s odkazem na ukrajinské vládní účty na sociální síti telegram.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj řekl, že žádost o přijetí Ukrajiny do EU je téměř hotová. „Dnes jsme se členy vlády mimo jiné jednali i o práci na dotazníku, který Ukrajina obdržela od předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové. Jedná se o nezbytnou přípravnou fázi pro naší zemi, aby se stala kandidátskou zemí pro členství v EU. Práce je téměř hotová,“ uvedl Zelenskyj.

Zelenskyj ve svém prohlášení také uvedl, že v pátek proběhla další důležitá schůzka. „Hlavním tématem byl Mariupol. Podrobnosti nyní nelze zveřejnit. Děláme však vše pro to, abychom zachránili naše lidi,“ informoval ukrajinský prezident.

Vedoucí Světového potravinového programu OSN David Beasley varoval, že v obléhaném městě Mariupol, které je již několik týdnů těžce bombardováno, lidé „umírají hlady“. Velitel ukrajinské jednotky bránící Mariupol řekl, že situace je kritická. Město může zachránit jen rychlá vojenská operace nebo politické jednání.

Z ukrajinské metropole Kyjeva byly v noci na pátek hlášeny mohutné exploze. Výbuchy byly podle Reuters hlášeny rovněž z města Cherson na jihu země, Charkova na severovýchodě a Ivano-Frankivsku na západě. Zatímco v ostatních městech varovné sirény utichly, v Luhanské a Záporožské oblasti na východě země byly stále slyšet, dodala agentura.

V Kyjevské oblasti už bylo po stažení ruských sil objeveno více než 900 těl civilistů. Drtivá většina z nich byla zastřelena, uvedl policejní šéf oblasti Andrij Něbytov. Potvrzený počet mrtvých je zhruba dvojnásobný oproti bilanci, kterou úřady oznámily před téměř dvěma týdny. Ve středu hovořily o více než 720 zabitých civilistech a 200 pohřešovaných v Kyjevské oblasti.

Tagy: