Kyjevem otřásají mohutné výbuchy. Tribunál v Haagu řeší možné válečné zločiny

Ohořelé ruské stroje, které byly zasaženy ostřelováním, jsou vidět v malém městě Borodyanka nedaleko Kyjeva. (2. března 2022)

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Cherson padl do rukou ruské armády, naznačil jeho starosta i další zdroje. Největší města Ukrajiny Kyjev a Charkov jsou nadále ostřelovány. Ukrajincům se však daří držet nepřátelské jednotky před hlavním městem. Rusko poprvé zveřejnilo počet obětí, údajně zemřelo 498 jeho vojáků. Ukrajina ale tvrdí, že jich zneškodnila sedm tisíc. Vláda Petra Fialy od pátku vyhlásí nouzový stav, kvůli přílivu válečných uprchlíků. Mezinárodní trestní tribunál v Haagu zahájil vyšetřování možných válečných zločinů, zločinů proti lidskosti či genocidy na Ukrajině.

Rusové masivně útočí na Charkov i Kyjev. Kvůli bombardování ve druhém největším městě za posledních 24 hodin zemřelo nejméně 21 lidí a 112 osob utrpělo zranění. Ruští vojáci obsadili jihoukrajinský Cherson, tvrdilo ráno ruské ministerstvo obrany. To nakonec naznačil i starosta města, stejně jako další zdroje.

Spojené státy uzavřely svůj vzdušný prostor ruským aerolinkám, oznámil Joe Biden při projevu v Kongresu a zkritizoval Vladimira Putina. NATO však nechystá bezletovou zónu nad Ukrajinou. Případné sestřelování ruských letounů by NATO vtáhlo do přímé války s Ruskem. Na východním křídle následně zdvojnásobilo vojenskou přítomnost.

Kyjevem ve středu večer otřásl výbuch u hlavního nádraží. Podle informací z ukrajinské strany šlo o zmařený útok na budovu ministerstva obrany. Při nočním ostřelování města Izjum nedaleko Charkova pak podle místostarosty zemřelo nejméně osm civilistů včetně dvou dětí.

Rusko poprvé zveřejnilo bilanci obětí invaze na Ukrajinu. Údajně mělo dosud padnout 498 vojáků, dalších 1 597 má být zraněno. Naopak Ukrajina tvrdí, že jich zneškodnila sedm tisíc. Vláda od pátku kvůli válce na Ukrajině vyhlásí nouzový stav.

Hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan oznámil, že zahájil vyšetřování možných válečných zločinů, zločinů proti lidskosti či genocidy na Ukrajině. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov prohlásil, že Rusko chce jednat o příměří, má ale podmínky. Mezi ně se řadí například seznam zbraní, které by Ukrajina nemohla vyrábět ani užívat. Nevyloučil, že konflikt na Ukrajině může být uměle vytvořený.

Evropský parlament vyzval orgány Evropské unie, aby pracovaly na přiznání statusu kandidátské země Ukrajině a aby ji začlenily do jednotného unijního trhu. V Poltavě panovaly obavy, že Rusové zajali civilní vlak, následně se však ukázalo, že se jednalo o falešný poplach.

Tagy: