Kyjev připustil jednání s Moskvou o míru. Zelenskyj ale trvá na územní celistvosti

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho ukrajinský protějšek Volodymyr Zelenskyj

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ukrajinci hlásí další úspěchy letectva na jižní frontě. K nejtvrdším bojům dochází stále v okolí doněckého Bachmutu. Prezident země Volodymyr Zelenskyj znovu připomněl podmínky Kyjeva pro zahájení jednání s Moskvou. Hlavní podmínkou jednání je podle ukrajinské hlavy státu obnovení územní celistvosti Ukrajiny.

Nový on-line článek naleznete pod tímto odkazem.

Letectvo ozbrojených sil Ukrajiny provedlo za poslední den osm úderů na ruské pozice. Z toho dva na vojenská stanoviště, čtyři na systémy protivzdušné obrany a dva útoky mířily na sklady zbraní a munice. Informovalo o tom ukrajinské operační velitelství Jih. Dělostřelecké jednotky pak provedly více než 180 palebných akcí.

Ukrajinci nadále odrážejí útoky v centrálním Donbasu. K nejtvrdším bojům dochází stále v okolí doněckého Bachmutu. Rusko zde podle všeho vynakládá až neuvěřitelné úsilí, aby dosáhlo postupu. To se mu ale nedaří.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj znovu připomněl podmínky Kyjeva pro zahájení jednání s Moskvou. Je mezi nimi obnovení územní celistvosti Ukrajiny, náhrada škod způsobených ruskou agresí a také potrestání všech, kdo se podíleli na válečných zločinech spáchaných na Ukrajině.

Vzhledem k tomu, že Rusko nehodlá na tyto podmínky přistoupit a nadále pokračuje v agresivní válce, zdá se, že jsou případná vyjednávání o příměří v nedohlednu.

Na Ukrajinu dorazily norsko-americké systémy protivzdušné obrany NASAMS. Na sociálních sítích o tom informoval ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. Jedná se o další moderní zbraň ze Západu, která by mohla Ukrajině dopomoci k uzavření vzdušného prostoru a zajištění vojenské převahy nad ruským agresorem.

Tagy: