Kyjevem na silvestra otřásají výbuchy. Na celé Ukrajině byl vyhlášen poplach

Poslední den roku 2022 otřásla Kyjevem při ruském vzdušném útoku řada výbuchů, při nichž zahynul nejméně jeden člověk. Mezi dvacítkou zraněných je i japonský novinář. Ukrajinská obrana slaví další úspěchy, zničila ruské muniční sklady i techniku. Nad ruskou Volgogradskou oblastí se zřejmě zřítily části ruské řízené střely. Bělorusko tvrdí, že ukrajinská střela, které přeletěla na jeho území, nedopadla do země náhodou. Počet obyvatel Kyjeva se podle starosty města Vitalije Klička vrátil téměř na předválečnou úroveň.

SITUACI NA UKRAJINĚ MŮŽETE SLEDOVAT ON-LINE V NOVÉM ČLÁNKU.

„V Kyjevě jsou slyšet výbuchy! Zůstaňte v krytech,“ napsal starosta města Vitalij Kličko na sociální síti Telegram. Ničivé exploze se podle něj odehrály na několika místech hlavního města. Agentura Reuters zmiňuje deset výbuchů, přičemž další série explozí nastala s odstupem několika hodin.

Později Kličko oznámil, že při výbuchu v jihozápadní části města zemřela nejméně jedna osoba. Zranění utrpělo dalších 20 lidí, z nichž 14 bylo převezeno do nemocnice. Zasaženy byly celkem tři čtvrti v širším centru města. Uvedl také, že při výbuchu v centrální Pečerské čtvrti byl zraněn japonský novinář, který je nyní v péči lékařů.

Po poledni byl na celé Ukrajině vyhlášen letecký poplach kvůli hrozbě ruských raketových útoků. Řada oblastí se po bezpečnostních odstávkách ocitla bez proudu. Ukrajinská protivzdušná obrana byla podle agentury Unian aktivní v Charkovské, Chersonské, Kyjevské a Vinnycké oblasti.

Počet obyvatel Kyjeva se vrátil téměř na předválečnou úroveň. Kličko to v pátek uvedl v rozhovoru s německým týdeníkem Der Spiegel. Kyjevská správa zároveň oznámila, že hlavní město od vpádu ruských jednotek na Ukrajinu před více než deseti měsíci čelilo 52krát vzdušným úderům. Zničeno bylo celkem 600 budov a 120 obyvatel Kyjeva včetně pěti dětí zahynulo.

„Počítáme, kolik se používá telefonů. Před válkou tu bylo 3,8 milionu lidí, v březnu méně než milion, v červnu dva, 2,5 milionu, teď je tu 3,6 milionu lidí. Na 300 tisíc z nich jsou registrovaní uprchlíci z jiných oblastí v zemi. Město je plné,“ sdělil Kličko. V rozhovoru také připomněl, že ruští vojáci se krátce po začátku války loni 24. února ze severu poměrně rychle přiblížili ke Kyjevu.

Ukrajinský generální štáb k 30. prosinci oznámil, že ukrajinské raketové a dělostřelecké jednotky zasáhly šest nepřátelských shromaždišť osob a vojenské techniky, pět muničních skladů a jeden „systém elektronického boje“. Během uplynulého dne ukrajinská armáda také sestřelila ruský průzkumný dron Orlan-10.

Kovové předměty, které podle ruských médií připomínají trosky ruské řízené střely velkého doletu, objevili obyvatelé vesnice v ruské Volgogradské oblasti. Kovové části se našly asi 20 kilometrů od vesnice. Na místě je zkoumali policisté a vojáci, uvedl zpravodajský web Meduza s odvoláním na regionální volgogradský web v1.ru. Podle médií jde ve Volgogradské oblasti už o druhý takový případ během prosince.

Je nepravděpodobné, že ukrajinská střela ve čtvrtek přeletěla do Běloruska náhodou, prohlásil v pátek podle agentury RIA Novosti šéf běloruské bezpečnostní rady Aljaksandr Valfovič. Běloruské síly podle dřívějšího tvrzení Minsku ve čtvrtek dopoledne sestřelily protiletadlovou raketu S-300 vyslanou z Ukrajiny. Její trosky údajně dopadly na pole u běloruské vesnice Harbacha ležící asi 15 kilometrů od ukrajinských hranic.

Tagy: