Londýn ukázal na velký problém Rusů. Ukrajinci hlásí zabití íránských instruktorů

Ruský dron údajně dodaný z Íránu

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Rusko zřejmě používá střely, které jsou určené pro nesení jaderných hlavic. Podle britského ministerstva obrany to ukazuje na jeho vyčerpání zásob. Ukrajinci údajně zabili Íránce, kteří Rusům pomáhali s naváděním útočných dronů. Podle informací ruského investigativního webu má Rusko počítat s velkými ztrátami mobilizovaných vojáků, a to až s jednou třetinou ze 300 tisíc branců. V Kyjevě má být dle tamní samosprávy stále 130 tisíc lidí bez elektrické energie. Dodávky proudu se podařilo částečně obnovit i v osvobozeném Chersonu.

Rusko zřejmě na Ukrajině nasadilo střely, z nichž odstranilo jaderné hlavice. Ve své pravidelné svodce k válce na Ukrajině to uvedlo britské ministerstvo obrany. Krok Moskvy podle něj ukazuje na to, že zásoby ruských střel schopných zasáhnout cíle na Ukrajině se tenčí.

Na Ruskem okupovaném poloostrově Krym byli zlikvidováni íránští instruktoři, kteří pomáhali Rusům s naváděním útočných dronů Šáhed-136 na ukrajinské cíle, řekl deníku The Guardian šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov. Zároveň varoval, že Ukrajina bude považovat za cíl i další Íránce na okupovaném ukrajinském území, kteří budou Moskvě pomáhat s boji na Ukrajině.

Kreml počítá, že do léta ztratí v bojích na Ukrajině až třetinu z asi tří set tisíc mužů, které letos na podzim mobilizoval, uvedl ruský investigativní web Važnyje istorii. Ruské vedení padlé a raněné nahradí v mezičase vycvičenými vojáky základní služby, napsal také web. Odvolal se přitom na nejmenované zdroje z ruské tajné služby FSB a generálního štábu ruské armády.

Ukrajinci se mezitím vzpamatovávají z dalšího masivního ruského bombardování. Volodymyr Zelenskyj vyzval Radu bezpečnosti OSN, aby podnikla kroky, které tyto ruské nálety zastaví. Při pátečním ostřelování Chersonu zahynulo 15 lidí, dalších 35 utrpělo zranění. Je mezi nimi i dítě. Nedávno osvobozený Cherson zasáhla smršť ruského ostřelování už druhý den v řadě.

V Kyjevě po ruských útocích z tohoto týdne k sobotnímu dopoledni zůstává bez proudu kolem 130 tisíc lidí, uvedla tamní městská rada. Vodu již podle ní mají k dispozici všichni obyvatelé a pokračuje také obnova dodávek tepla. Naopak v Chersonu byly podle prezidentské kanceláře poprvé od osvobození v první polovině listopadu obnoveny dodávky elektřiny.

Tagy:
Moskva on-line Dmitrij Peskov Rusko Donbas Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Rada bezpečnosti OSN Cherson ruská invaze na Ukrajinu