Macron a spol. jednali se Zelenským. Podpořili kandidaturu Ukrajiny do EU

Lídři Francie, Německa, Itálie a Rumunska v Kyjevě podpořili, aby Ukrajina získala postavení kandidáta na členství v EU

CNN Prima NEWS - živé vysílání

V bojích na Ukrajině umírá denně 200 až 500 ukrajinských obránců a mnoho dalších je zraněno, uvedl představitel Kyjeva. Francouzský prezident Emmanuel Macron, německý kancléř Olaf Scholz a italský premiér Mario Draghi dorazili do Kyjeva. Ukrajina v Kyjevě předala čtveřici evropských lídrů návrh na sankce proti Rusku. Lídři následně podpořili, aby Ukrajina získala postavení kandidáta na členství v EU.

Během bojů na Ukrajině umírá denně 200 až 500 ukrajinských obránců. Mnoho dalších je zraněno, řekl podle webu Axios hlavní ukrajinský vyjednavač. Nejtvrdší boje nadále panují ve východoukrajinském Severodoněcku a v jeho okolí.

Ruské ministerstvo obrany obvinilo ukrajinské síly nasazené v tomto městě, že maří snahy umožnit civilistům ukrývajícím se v chemické továrně odejít do bezpečí. Podle proruských separatistů se v závodu Azot ukrývá až 1 200 lidí, ukrajinská strana tvrdí, že jich je kolem pěti stovek, píše agentura Reuters.

Ruské síly se snaží dostat pod kontrolu Severodoněck, aby pak zcela ovládly dvě ukrajinské oblasti kontrolované proruskými separatisty. Moskva letos v únoru uznala nezávislost těchto regionů, Luhanské lidové republiky a Doněcké lidové republiky.

První dáma Ukrajiny Olena Zelenská poděkovala Česku za přijetí téměř 400 tisíc uprchlíků. Požádala, aby ČR přispěla v době svého evropského předsednictví k přijetí Ukrajiny do EU.

Kyjev přijal další návštěvu. Francouzský prezident Emmanuel Macron, německý kancléř Olaf Scholz a italský premiér Mario Draghi se vydali zvláštním vlakem z Polska do hlavního ukrajinského města. Dorazili v ranních hodinách.

Vrcholní představitelé Francie, Německa, Itálie a Rumunska při návštěvě v Kyjevě podpořili, aby Ukrajina rychle získala postavení kandidáta na členství v Evropské unii, informují světové agentury. Podle agentury Reuters francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil, že čtveřice evropských představitelů podpořila myšlenku udělit Ukrajině „okamžitý“ status kandidáta na členství v evropské sedmadvacítce.

Tagy:
Ukrajina Evropská unie Emmanuel Macron Česko Rusko Kyjev Mario Draghi Olaf Scholz Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ministerstvo obrany České republiky