Macron už nám nevolá, stěžuje si Kreml. Ukrajina prý odrazila 60 ruských útoků

Severoatlantická aliance v podstatě vystupuje jako jedna ze stran konfliktu na Ukrajině a de facto bojuje proti Rusku, domnívá se mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Postěžoval si také, že západní lídři již nevolají Vladimiru Putinovi. Ukrajinci za pondělí údajně odrazili přes 60 ruských útoků. Situace u Bachmutu je čím dál složitější, připustil v pravidelném projevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Někteří analytici naopak tvrdí, že se obránci u Bachmutu dostali do poměrně přívětivé situace, jelikož mají šanci obklíčit část invazních sil.

Mluvčí ruského prezidenta v rozhovoru pro deník Izvestija obvinil státy NATO, že pokračujícími dodávkami zbraní Ukrajině a poskytováním zpravodajských informací „de facto bojují proti Rusku“ a že vystupují v bloku jako jeden nepřítel. Peskov si také postěžoval na německého kancléře Olafa Scholze a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, že přes přísliby se už nebaví s šéfem Kremlu. Západ podle něj „tvrdošíjně nechce slyšet Putinova slova“.

Ukrajinští vojáci během pondělí odrazili více než 60 ruských útoků na pěti úsecích fronty, ve směru na Kupjansk, Lyman, Bachmut, Avdijivku a Šachtarske, uvedl ukrajinský generální štáb v ranním přehledu situace na bojišti. Podobná tvrzení znepřátelených stran nelze v podmínkách válečného konfliktu bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dobývání Kyjeva, mariupolský vzdor i krvavý Bachmut aneb Momenty, které změnily chod války

„Situace u Bachmutu je čím dál složitější,“ připustil ve svém pravidelném večerním projevu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinské vojáky bránící Bachmut označil za hrdiny. Informovala o tom agentura AFP.

Krvavá bitva u Bachmutu trvá již několik měsíců. Vzhledem k její povaze se jí přezdívá „mlýnek na maso“. I přes obrovský nápor okupantů se Ukrajincům podle všeho stále daří masivní ruské útoky ve směru na toto město odrážet.

Například vojenský analytik Jiří Vojáček naznačil, že se bitva alespoň částečně vyvíjí spíš ve prospěch Ukrajinců. „Některá média citují agenturu TASS a mluví o ruském průlomu u Bachmutu. Ukrajinské jednotky se ve skutečnosti probily skrz nádraží a k obklíčení vagnerovců a 6. motostřelecké brigády jim chybí už jen pár set metrů,“ míní Vojáček.

Tagy:
válka Ukrajina on-line Rusko Moskevský Kreml ruská invaze na Ukrajinu