Máme první oběti v řadách mobilizovaných, přiznalo Rusko. Úřady potvrdily pět mrtvých

Mrtví ruští vojáci v Lymanu, 3. října 2022

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Starosta Kyjeva Kličko přiblížil následky ruského útoku na Kyjev. Některé z obětí podle něj uhořely v autech, chodce zasáhly šrapnely. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj i proto žádá po světu další pomoc ve výši 961 miliard korun. O pomoc požádal v době, kdy na Ukrajinu dorazily nové dodávky zbraní od západních spojenců. Jejich příjem potvrdil ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov. A schyluje se k bitvě v ulicích Chersonu.

Aktuální on-line článek naleznete pod tímto odkazem.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požaduje od mezinárodních dárců dalších 38 miliard dolarů (961 miliard korun). Ukrajině mají příští rok pomoci vyrovnat odhadovaný rozpočtový deficit. „Čím více pomoci Ukrajina nyní dostane, tím dříve skončíme ruskou válku,“ řekl ukrajinský prezident.

Na Valném shromáždění OSN ve středu 143 ze 193 zemí odsoudilo nedávnou ruskou anexi čtyř částečně okupovaných ukrajinských území. Proti rezoluci odsuzující krok Moskvy jako nelegální hlasovalo pouze Rusko, Bělorusko, Sýrie, Nikaragua a Severní Korea.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko pro web Daily Mail přiblížil situaci v ukrajinském hlavním městě po ruském útoku. „Dojíždějící lidé uhořeli ve svých autech, chodci byli zasypáni šrapnely a jeden výbuch zanechal uprostřed dětského hřiště obrovský kráter,“ popsal. Celkem při pondělním útoku zemřelo v metropoli sedm lidí. Svět pak Kličko varoval: „Výbuchy v Kyjevě nebyly útokem pouze na Ukrajinu – obsahují vzkaz zbytku světa: Jste na řadě.“

Po ústupu ruských vojsk v Chersonské oblasti na jihu Ukrajiny o asi o 20 kilometrů na počátku října se okupační úřady nejspíše připravují na to, že se boje s ukrajinskými jednotkami přesunou přímo do ulic Chersonu. Ve svém v pravidelném přehledu to uvádí britské ministerstvo obrany s odvoláním na poznatky vojenské rozvědky.

Spojené státy mezitím dodaly na Ukrajinu další čtyři kusy obávaných raketometů HIMARS. „Čas HIMARS. Dobré období pro Ukrajince a špatné pro okupanty,“ napsal na Twitteru ukrajinský ministr obrany a potvrdil i dodávku prvního systému protivzdušné obrany IRIS-T SLM z Německa.

Tagy:
válka OSN Moskva Severní Korea Ukrajina Bělorusko Sýrie Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Olexij Jurijovyč Reznikov