USA oznámí další vojenskou pomoc Ukrajině. Obsahovat by měla radary i munici

USA po víkendu oznámí vojenskou pomoc Ukrajině v hodnotě 2,6 miliardy dolarů, uvedla agentura Reuters. Bělorusko je v případě nutnosti připraveno na svém území rozmístit kromě ruských taktických jaderných střel i zbraně strategické, řekl tamní prezident Alexandr Lukašenko. Ruský prezident Vladimir Putin podepsal výnos o jarních odvodech do armády, k vojenské službě má být od dubna povoláno dalších 147 tisíc mladých Rusů.

Bělorusko je v případě nutnosti připraveno na své území rozmístit kromě ruských taktických jaderných zbraní i zbraně strategické, pod které spadají například mezikontinentální balistické rakety. V každoročním poselství národu to podle agentury Reuters řekl běloruský prezident Lukašenko. Rozmístění ruských taktických jaderných zbraní, tedy těch, které mají relativně krátký dolet a v porovnání s těmi strategickými menší rozsah, oznámil minulý týden ruský prezident Vladimir Putin.

Spojené státy podle zdrojů agentury Reuters po víkendu, možná už v pondělí, oznámí další vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě kolem 2,6 miliardy dolarů (asi 56 miliard korun). Obsahovat by měla i radary a munici pro tanky. USA podle amerického ministerstva obrany vyčlenily na vojenskou pomoc od začátku ruské invaze 24. února 2022 března přes celkem 32 miliard dolarů (asi 692 miliard korun)

Putin podepsal výnos o jarních odvodech do armády, k vojenské službě má být od 1. dubna do 15. července povoláno 147 tisíc Rusů ve věku od 18 do 27 let. Na svém ruskojazyčném webu o tom informovala stanice BBC a zpravodajský server RBK. Loni na jaře prezident stanovil cíl povolat k vojenské službě 134 500 lidí, na podzim to bylo 120 tisíc lidí. Podle RBK se podzimní termín posunul kvůli částečné mobilizaci o měsíc a začal v listopadu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Okamžitě opusťte Rusko, vyzývají USA své občany. Zadržení amerického novináře eskaluje napětí

Síly ukrajinské protivzdušné obrany zničily devět z deseti kamikaze dronů, které Ruská federace vypustila ze severního směru – Brjanské oblasti, píše web Unian. Vzdušné síly ozbrojených sil Ukrajiny o tom informovaly na Telegramu.

Americké ministerstvo financí ve čtvrtek oznámilo, že uvalilo sankce na slovenského občana, který se podle něj pokusil zprostředkovat prodej severokorejských zbraní Rusku.

Ašot Mkrtyčev údajně koncem roku 2022 a začátkem letošního roku spolupracoval se zástupci KLDR, od kterých se měl pokusit získat kolem 20 druhů zbraní a munice a ty posléze prodat Rusku výměnou za „komerční letadla, suroviny a další zboží“ pro KLDR. Rusko bylo podle informací amerického ministerstva připravené dohodu uzavřít a obdrženými zbraněmi a municí nahradit vybavení, které ztratilo v bojích na Ukrajině.

Turecký parlament ve čtvrtek pozdě večer jednomyslně ratifikoval vstup Finska do NATO, oznámily tiskové agentury. Turecko schvalovalo přijetí Finska jako poslední z členských zemí Severoatlantické aliance. Ratifikace se očekávala, podpořil ji prezident Recep Tayyip Erdogan. Naopak odpor ke Švédsku stále trvá.

Tagy: