Mariupolem otřásly mohutné exploze. Nastal čas získat zpět, co je naše, řekl Zalužnyj

V okupovaném Mariupolu lidé zaznamenali dvě mohutné exploze. Vrchní velitel Ozbrojených sil Ukrajiny Valerij Zalužnyj naznačil začátek protiofenzivy. Podle tajemníka ukrajinské bezpečnostní rady Oleksije Danilova může začít kdykoliv. Ruské ostřelování nemocnice v Dnipru si vyžádalo jeden život a 15 zraněných. Italské námořnictvo se obává incidentu s ruskou lodí ve Středozemním moři. Německé zbraně poskytnuté Kyjevu nebudou použity v Rusku, uvedl kancléř Olaf Scholz.

Mohutné exploze otřásly železárnami a ocelárnami Azovstal v Mariupolu. Z oblasti v důsledku toho stoupal hustý dým. Informaci na Telegramu potvrdil poradce starosty Petro Andrjučšenko. „Autobusy s dělníky jedou do Azovstalu odklízet trosky. Oficiální verze zní – hledat ‚dělníky‘. Všichni vědí, na čem pracují,“ uvedl. Podle Rusů stojí za explozemi Ukrajinci, kteří prý měli použít rakety dlouhého doletu, napsal web Unian.

„Je na načase získat zpět, co je naše,“ uvedl ve videu vrchní velitel Ozbrojených sil Ukrajiny Valerij Zalužnyj. Podle webu Unian tím mohl naznačit blízký začátek očekávané jarní protiofenzivy. Na záběrech se ukrajinští vojáci připravují do boje a odříkávají modlitbu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tvrdá rána pro Rusy? Černomořská flotila přišla o oči, říká generál po útoku na válečnou loď

Ukrajina je připravena zahájit protiofenzivu proti ruským silám, řekl v rozhovoru pro BBC tajemník ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov. „Může začít zítra, pozítří nebo za týden,“ uvedl. Podle něj mají obránci historickou příležitost a nesmí udělat chybu.

Nejméně jeden člověk zahynul a dalších 15 bylo zraněno při ruském ostřelování nemocnice v ukrajinském městě Dnipro, oznámil v pátek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Ruští teroristé opět potvrzují svůj status bojovníků proti všemu lidskému a čestnému,“ okomentoval Zelenskyj na Facebooku zásah zdravotnického zařízení ruskou raketou. „Musíme tyto nelidi porazit nezvratně a co nejdřív. Protože náš čas jsou naši lidé. A naši lidé jsou na Ukrajině to nejcennější,“ zdůraznil.

Italské vojenské námořnictvo se obává možného incidentu s lodí ruského námořnictva. V pátek to prohlásil admirál Enrico Credendino, který italské námořní flotile velí. Podle něj se v posledních měsících zvyšuje aktivita ruských vojenských lodí a jejich doprovodu u italských břehů. Chování těchto plavidel je navíc agresivnější, řekl podle agentury ANSA italský admirál.

Ozbrojená skupina Legie Svoboda Rusku, která se přihlásila k pondělnímu nájezdu na ruskou Belgorodskou oblast, zveřejnila sestříhané video, které podle ní ukazuje jakési shrnutí jejího útoku. Je na něm vidět mimo jiné ničení ruské armádní techniky, přestřelky, výbuchy a pohyby obrněnců v blízkosti venkovských domů. Výpad na ruské území u hranic s Ukrajinou připisuje Moskva sabotážním skupinám z Ukrajiny, Kyjev tvrdí, že za nimi stojí skupiny Rusů, které bojují na straně ukrajinské armády.

Tagy:
válka Ukrajina on-line Rusko Kyjev Olaf Scholz Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj