Na běloruské území dopadly části ukrajinské rakety. Sestřelili jsme ji, tvrdí Minsk

Na běloruské území ve čtvrtek dopoledne dopadla ukrajinská raketa, informuje státní běloruská agentura Belta. Minsk podle ní příčinu incidentu prošetřuje. Ukrajina se ve čtvrtek ráno a dopoledne opět musela bránit rozsáhlým ruským vzdušným útokům. Ty zasáhly například Kyjev nebo Lvov.

Raketa z protiletadlového komplexu S-300 vypálená z Ukrajiny zasáhla Bělorusko mezi desátou a jedenáctou hodinou dopoledne místního času (osmou a devátou SEČ), uvádí Belta. Informace o případných obětech na životech nebo zraněných zatím nejsou k dispozici. Z nařízení běloruského vůdce Alexandra Lukašenka příčinu incidentu prošetřují kriminalisté a odborníci z ministerstva obrany.

V důsledku masivních ruských vzdušných útoků hlásí ukrajinská města výpadky proudu a poškození energetické infrastruktury. V Kyjevě, kde úlomky raket zasáhly dva rodinné domy, jsou podle starosty Vitalije Klička nejméně tři ranění včetně čtrnáctileté dívky. Lvov na západě Ukrajiny se ocitl z 90 procent bez proudu, oznámil jeho starosta Andrij Sadovyj. S havarijními výpadky proudu se potýkají také obyvatelé Oděské oblasti na jihu země.

Mychajlo Podoljak z kanceláře ukrajinského prezidenta v příspěvku na Twitteru varoval, že na zemi zamířilo přes 120 raket. Náčelník generálního štábu ukrajinské armády Valerij Zalužnyj později sdělil, že Rusko podle prvních zpráv na Ukrajinu zaútočilo 69 raketami, z nichž 54 se ukrajinským silám podařilo zlikvidovat.

Ukrajinské armádě se podařilo osvobodit již 1 800 měst a vesnic, které okupovala ruská vojska po svém vpádu do země na konci února. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém vystoupení v parlamentu.

Nápor ruské ofenzivy u východoukrajinského města Bachmut se zřejmě blíží vrcholu, po němž začne postupně slábnout. Ve svém pravidelném hodnocení situace na ukrajinském bojišti to uvedl americký Institut pro studium války (ISW). Usuzuje tak mimo jiné z toho, že vysoké ztráty přinutily ruské velení vysílat do útoků menší skupiny.

Tagy:
válka ropa Vladimir Putin Ukrajina on-line Rusko Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj vláda Ruské federace