Napjatá situace na frontě. Opusťte Cherson, vyzvaly okupační úřady civilisty

Ruský voják u Chersonu pózuje u vlajky se srpem a kladivem.

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Rusko pokračuje v masivním ostřelování ukrajinských měst. Ukrajinci se každým dalším dnem blíží k Chersonu. Podle Kyjeva se ruská armáda v tomto městě chystá na pouliční boje a okupanti se prý převlékají do civilu. Ruské okupační síly vyzvaly civilisty, aby opustili město. Mají s sebou mít peníze i oblečení.

Rusko za posledních 24 hodin podniklo minimálně 19 leteckých úderů, přičemž použilo i íránské sebevražedné drony Šáhid-136. Ruská armáda  rovněž provedla více než 90 útoků prostřednictvím salvových raketometů. Vyplývá to z hlášení ukrajinského generálního štábu.

„Podle dostupných informací velká část obyvatel opustila Cherson. Ruští okupanti, kteří zůstali ve městě, se převlékají do civilu a stěhují se do opuštěných domů. Nepřítel připravuje Cherson na pouliční bitvy,“ stojí také v prohlášení generálního štábu.

Proruské úřady začaly evakuovat obyvatele okupované Chersonské oblasti na levý břeh řeky Dněpr již ve středu. Podle Moskvou dosazeného šéfa oblasti Volodymyra Salda chtějí úřady během týdne evakuovat 50 až 60 tisíc lidí. Saldo už v úterý přiznal, že důvodem je úspěšná ukrajinská protiofenziva.

Ukrajinská protivzdušná obrana v Kyjevě dopoledne sestřelila několik ruských raket. Na Telegramu o tom informoval starosta hlavního města Vitalij Kličko. Obyvatele vyzval, aby zůstali v krytech, protože nálety stále pokračují.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v projevu k Evropské radě varoval, že Rusové zaminovali Kachovskou přehradu a chystají na ni útok, ze kterého obviní Ukrajince. Exploze podle Zelenského povede k zaplavení Chersonu a více než 80 osad a k přerušení dodávek vody na jižní Ukrajinu. Bez vody by se mohla ocitnout i Záporožská jaderná elektrárna.

Tagy:
válka Moskva Ukrajina technika on-line Evropská rada Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Ozbrojené síly Ruské federace Dněpr Chersonská oblast Kachovská přehrada