Nečekaný projev Zelenského k Radě bezpečnosti: Lidé „volí“ se zbraní u hlavy

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj k ruským vojákům

Ruská invaze na Ukrajinu začala před více než sedmi měsíci. Volodymyr Zelenskyj vyzval ruské vojáky, aby utekli z fronty nebo se vzdali, a opřel se do akcí Ruska v Doněcké oblasti. Z Ruska uprchlo od středečního vyhlášení částečné mobilizace více než 260 tisíc mužů. Evropské země se v současnosti neshodnou, zda přijímat ruské migranty. Místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv mezitím uvedl, že Rusko má právo v nezbytném případě použít jaderné zbraně.

Rusko má právo v nezbytném případě použít jaderné zbraně, uvedl podle agentury TASS místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv. „Představte si, že ukrajinská agrese Rusko donutí proti ukrajinskému režimu nasadit tu nejhrozivější zbraň. Věřím, že NATO ani v takovém případě přímo do konfliktu nezasáhne,“ tvrdí Medveděv.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval ruské vojáky, aby utekli z fronty či se vzdali ukrajinské armádě. Slíbil, že s nimi bude zacházeno civilizovaným způsobem.

V pondělí večer pak ve svém pravidelném projevu uvedl, že se pokusy o ruskou ofenzivu v Doněcké oblasti zapíší do dějin válek. „A to jako jedna z nejcyničtějších vražd vlastních vojáků,“ podotkl. Dodal, že Rusko cítilo, že prohraje, a tak se pokouší tento osud oddálit a zajistit si alespoň nějakou aktivitu na frontě.

Z Ruska uprchlo od středečního vyhlášení částečné mobilizace více než 260 tisíc mužů. S odvoláním na zdroj blízký Kremlu, který cituje statistiky tajné služby FSB, to sdělil opoziční list Novaja Gazeta. Představitelé bezpečnostních složek a silových ministerstev podle deníku navrhují uzavřít hranice.

Evropské země, potažmo jejich politici a diplomaté, se v současnosti neshodnou, zda Rusy, kteří ze země nyní kvůli mobilizaci utíkají, přijímat, či nikoliv. Proti se kromě České republiky jasně vyslovilo i Estonsko, Lotyšsko či Litva. Naopak Německo je připraveno ruské odpírače mobilizace přijímat. K tomu vybízí i Evropská unie.

Rusko bude čelit katastrofálním následkům, pokud se rozhodne použít proti Ukrajině jaderné zbraně. Podle agentury Reuters to v neděli uvedl poradce amerického prezidenta Joea Bidena pro národní bezpečnost Jake Sullivan. Spojené státy by podle něj v takovém případě byly nuceny rázně zareagovat.

Další aktuální dění na Ukrajině sledujeme ve článku zde.

Tagy:
Německo Ukrajina Joe Biden Evropská unie Estonsko Česko USA Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu