Ničivé útoky hluboko v Rusku? Očekávám další údery, řekl šéf ukrajinských špionů

Ukrajina zřejmě plánuje další vojenské údery hluboko za hranicemi s Ruskem. Naznačil to šéf ukrajinské rozvědky Kyrylo Budanov. Krvavé boje u města Bachmut nekončí. Ruské síly tvrdí, že u Sevastopolu, který se nachází na okupovaném Krymském poloostrově, sestřelily minimálně jeden bezpilotní letoun. Ukrajinci slaví další přesné zásahy. Při novoročním útoku v Makijivce zahynulo 89 ruských vojáků, přiznal Kreml. Za smrt si však podle prohlášení ruského ministerstva mohou sami.

DĚNÍ NA UKRAJINĚ SLEDUJEME ON-LINE V NOVÉM ČLÁNKU.

Kyrylo Budanov možnost dalších úderů ukrajinských sil na ruském území naznačil v rozhovoru odvysílaném ve středu americkou stanici ABC News, a to aniž by řekl, zda za dosavadními údery v Rusku stál Kyjev. „Na tuto otázku vám teď nemohu odpovědět. Až po válce,“ reagoval šéf rozvědky na dotaz reportérky, zda Ukrajina stála za nedávným útokem na ruskou vojenskou základnu, jež se nachází stovky kilometrů od hranic s Ukrajinou. Budanov prohlásil, že byl za útok rád, a naznačil, že očekává další podobné údery na ruském území.

„Na linii Svatové-Kreminna a také směrem na Lysyčansk probíhají těžké boje. Nejtěžší situace zůstává v oblasti Soledar-Bachmut-Majorsk. Tam se nepřítel snaží postoupit vpřed přes vlastní mrtvoly. Jednotky obranných sil však zdržují nepřátelskou ofenzívu za cenu nadměrné síly,“ oznámil vrchní velitel ozbrojených sil Ukrajiny Valerij Zalužnyj.

Ukrajinci pak slaví další úspěchy, zejména přesné zásahy ruských pozic. Generální štáb Ukrajiny oznámil, že raketové a dělostřelecké síly ukrajinské armády během úterý zasáhly dva kontrolní body a čtyři shluky nepřátelské „živé síly“. Zejména byla zasažena podle Ukrajinců místa, kde byl shromážděn ruský personál, zbraně a vojenská technika, doplnil web Ukrinform.

„Bylo potvrzeno, že nepřítel byl zasažen 2. ledna v oblastech Tokmak, Melitopol, Berďansk, Pology a Vasylivka. Byly zničeny dva muniční sklady, až deset jednotek vojenské techniky různého typu. Byla zasažena dvě místa okupantů a zlikvidováno a zraněno až 260 vojáků ozbrojených sil ze sil Ruské federace,“ stojí ve zprávě. Rusové tak podle obránců utrpěli kolosální ztráty, doplnil web Unian.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že při novoročním ukrajinském útoku v Makijivce u východoukrajinského Doněcka zemřelo 89 vojáků, píše agentura Reuters. Doposud hovořilo o 63 obětech. Podle Kyjeva byly na místě stovky mrtvých. Zásah zřejmě umožnilo používání mobilních telefonů.

Tagy: