Noční útok na Oděsu. Okupanti poničili přístav, použili i supersonické střely

Ukrajinští záchranáři zasahují v troskách domu, který poničil úder ruských dronů. (17. 10. 2022)

Ruské invazní síly v noci provedly rozsáhlé útoky v Oděské oblasti, kde poničily infrastrukturu přístavu. Supersonickými střelami Onyx zároveň okupanti zasáhli ukrajinské sýpky, informují obránci. V ruském Kursku útočily v neděli ukrajinské drony, uvedl gubernátor oblasti. Údajně byla zasažena budova FSB či ropná rafinérie. Ukrajina může vyvážet své obilí přes polské území do dalších států, ve kterých je ho potřeba. Řekl to polský prezident Andrzej Duda. Ukrajinské ozbrojené síly prolomily ruská polní opevnění západně od obce Verbove v Záporožské oblasti, ale nejedná se o poslední obrannou linii Rusů v regionu, uvedl americký Institut pro studium války (ISW).

Okupanti do Oděské oblasti vyslali devatenáct íránských bezpilotních letounů Šáhed, několik raket typu Kalibr a dvě supersonické střely Onyx. „Všechny šáhedy a jedenáct kalibrů vzdušná obrana sestřelila. Po jednom kalibru sestřelila nad Mykolajivskou a Kirovohradskou oblastí, zatímco naprostá většina byla na obloze nad Oděskou oblastí. Nepřítel bohužel zákeřně zasáhl přístavní infrastrukturu. Oděský námořní přístav utrpěl značné škody,“ uvedly jižní obranné síly Ukrajiny na Telegramu. Při námořním útoku použili okupanti i ponorku z Novorossijského zálivu, informovala agentura Unian.

ČTĚTE TAKÉ: Válka skončí brzy. Putin má stejný problém, jakému čelil Hitler, říká ruský politolog

Ukrajinci doplnili, že jedna ze supersonických střel zničila i obilné sýpky. V důsledku útoku vypuklo několik požárů, které se následně podařilo uhasit, zranění z nich nejsou hlášena. Lékařskou pomoc vyžadovala jedna žena, již poranilo rozbité sklo z tlakové vlny. „Dostává se jí veškeré péče v místní nemocnici, přejeme jí brzké uzdravení,“ doplnil na Telegramu gubernátor Oděské oblasti Oleh Kiper.

Ukrajinský dron zaútočil na administrativní budovu v ruském Kursku, uvedl v neděli na platformě Telegram gubernátor oblasti Roman Starovojt. Při úderu byla podle něj mírně poškozena střecha budovy.

Ukrajinský zpravodajský portál Ukrajinska pravda píše o přímém zásahu budovy místního oddělení tajné služby FSB, odvolává se na zdroj z ukrajinské vojenské rozvědky. Podle něj za úderem stojí právě ona. Později web informoval o útoku dalšího bezpilotního letounu na ropnou rafinerii ve městě.

Ukrajina může vyvážet své obilí přes polské území do dalších států, ve kterých je ho potřeba. Řekl to v neděli v rozhovoru s televizí TVP 1 polský prezident Andrzej Duda. Zároveň podpořil rozhodnutí polské vlády prodloužit zákaz dovozu obilí z Ukrajiny na polský trh. Toto rozhodnutí vedlo Ukrajinu k podání stížnosti u Světové obchodní organizace (WTO) a ve vztazích mezi Varšavou a Kyjevem způsobilo značné napětí.

Ukrajinské ozbrojené síly prolomily ruská polní opevnění západně od obce Verbove v Záporožské oblasti, ale nejedná se o poslední obrannou linii Rusů v regionu. Ve své poslední analýze ruské války na Ukrajině to uvedl americký Institut pro studium války (ISW), který překonaná opevnění označil za specifickou sérii nejlépe připravených opevnění rozmístěných jako součást téměř souvislého pásu protitankového příkopu, takzvaných dračích zubů, a bojových postavení západně od vsi Verbove.

Tagy:
válka dron opevnění Ukrajina on-line Kursk Andrzej Duda Světová obchodní organizace Rusko Oděsa válka na Ukrajině ruská invaze na Ukrajinu polská vláda Institut pro studium války Roman Vladimirovič Starovojt