Okupanti zasáhli transfuzní centrum. Budova hoří, na místě jsou mrtví, řekl Zelenskyj

Ruští okupanti zasáhli transfuzní centrum v Kupjansku, na místě jsou mrtví (5. 8. 2023).

Ukrajinci zasáhli ruskou výsadkovou loď

Ruské jednotky zasáhly transfuzní centrum v Kupjansku, na místě jsou mrtví. „Tento válečný zločin vypovídá vše o ruské agresi,“ uvedl k útoku prezident Volodymyr Zelenskyj. V saúdskoarabské Džiddě začalo jednání čtyř desítek zemí, jehož cílem je dohodnout základní principy ukončení ruské války na Ukrajině. Rusko se neúčastní. Východní fronta nadále patří mezi epicentra bojů na Ukrajině. Zejména na bachmutském směru ukrajinské obranné síly zadržují nepřátelské jednotky, u Avdijivky odrazily ruské útoky.

Ruská naváděná bomba v sobotu večer zničila transfuzní centrum ve městě Kupjansk ve východoukrajinské Charkovské oblasti. Na místě jsou mrtví a zranění, informoval podle agentury Reuters ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Na místě vypukl požár, který likvidují hasiči. „Tento válečný zločin vypovídá vše o ruské agresi,“ prohlásil Zelenskyj.

Dvoudenního jednání v Saúdské Arábii se kromě západních zemí mají účastnit například i zástupci Indie nebo Brazílie, které ohledně války na Ukrajině nezaujaly vyhraněný postoj. Dorazit má i zástupce Číny, která dlouhodobě Moskvu spíše podporuje. Rusko pozvání nedostalo, Kreml ale ke schůzce řekl, že ji bude „sledovat“. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová tento týden obvinila západní mocnosti, že se schůzkou v Džiddě snaží vytvořit „protiruskou koalici“.

Hlavním cílem schůzky je přesvědčit velké země rozvojového jihu ke společnému postoji se Západem ohledně řešení konfliktu na Ukrajině. Podle kanceláře ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mají diplomaté, experti a poradci hlav států projednat Zelenského desetibodový mírový plán pro Ukrajinu a dohodnout termín, místo a agendu mírového summitu. Ten by se podle Zelenského mohl uskutečnit na podzim.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry brutálního střetu u Bachmutu. Ukrajinský voják se nevzdal ani se zakrvácenou rukou

„Na bachmutském směru zadržují ukrajinské obranné síly nepřítele u Kliščiivky a Kurdiumivky. Více než 10 osad bylo zasaženo ruskými dělostřeleckými údery. Ve směru na Avdijivku ukrajinští bojovníci pod rozsáhlou dělostřeleckou palbou a leteckými údery úspěšně odrazili ruské útoky u Avdijivky v Doněcké oblasti. Ve směru na Marjinku ukrajinské síly nadále zadržují ruský nápor u města a Krasnohorivky,“ uvádí ve svém pravidelném hlášení Generální štáb Ukrajiny.

Jak uvedla náměstkyně ministra obrany Hanna Maljarová, východní fronta nadále pro nepřítele zůstává epicentrem bojů. „Tam se nacházejí strategické směry jeho ofenzivy. Nepřítel věří, že úderem na východě bude moci zvrátit průběh fronty. Cílem nepřítele je odlákat ukrajinské síly od ofenzivy a prolomit naši obranu v těchto oblastech,“ sdělila podle webu Ukrinform.

„Celý svět viděl, že Putinův režim a jeho Rusko nejsou schopny ochránit vlastní území, vlastní hlavní město, a dokonce ani objekty související s bezpečnostním a obranným sektorem,“ prohlásil mluvčí hlavního zpravodajského ředitelství ukrajinského ministerstva obrany Jusov. Výbuchy dronů v Moskvě jsou podle něj „mimořádně velkou antireklamou pro Rusko jako potenciálního dodavatele a prodejce zbraní“, dodává podle webu Ukrinform.

Inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) mohli zhruba měsíc po své žádosti prohlédnout střechu Záporožské jaderné elektrárny, kterou okupují ruské jednotky. Žádné výbušniny či miny na střeše budov dvou reaktorů nenalezli, uvedla MAAE. Na konci července informovala, že její inspektoři odhalili protipěchotní miny nastražené kolem areálu elektrárny.

Tagy: