Takhle pálí Dana. Ukrajinci si pochvalují českou houfnici a ukázali, jak ničí Rusy na Donbasu

Ukrajinská zpravodajská agentura Unian s odkazem na reportáž ukrajinské stanice TSN informovala o tom, že armáda Kyjeva už naplno využívá české houfnice Dana, a to i v současných bojích na Donbasu. Pomocí zbraně československé výroby ostřelují Ukrajinci ruské pozice v okolí města Avdijivka.

I když česká armáda v současnosti pokukuje spíše po modernějších dělech, pro Ukrajince jsou houfnice Dana (Dělo automobilní nabíjené automaticky) vítaným přírůstkem v arzenálu. Prostřednictvím stanice TSN se nyní Ukrajinci pochlubili, že v první linii na Donbasu hojně využívají nejen francouzský raketomet LRU, ale také právě české Dany. V reportáži je je také zachyceno, jak ukrajinští vojáci pálí z české houfnice směrem na ruské pozice.

„Ve směru na Avdijivku jednotky ze 110. brigády už několik měsíců aktivně využívají houfnice Dana ráže 152 milimetrů. Vyvine rychlost téměř sto kilometrů za hodinu. Systém váží 30 tun. I když není úplně nový, pracuje efektivně. Houfnice získaly volací znak Manjunja, na počest padlého velitele,“ informovala agentura Unian.

Co Dana dokáže?

Za československou dělostřeleckou technikou ráže 152 mm stál slovenský podnik Konštrukta Trenčín, do arzenálu československé armády se zařadila v roce 1977. Původní verze Dany se vyrobilo necelých 700 kusů.

Ve své době šlo v některých ohledech o nevšední typ artilerie. Většina samohybných děl byla instalována na pásové podvozky, jako tomu bylo třeba u tanků. Houfnice Dana se nicméně instalovala na upravených podvozcích nákladního vozu Tatra 815. Původní verze stroje je vybavena automatickým nabíjením, speciálními filtry a protiletadlovým kulometem ráže 12,7 mm.

Dnešní optikou ovšem jde o poměrně zastaralou techniku s omezeným dostřelem okolo 18 kilometrů a zastaralým řídicím systémem palby, což ale paradoxně pomáhá Ukrajincům, aby se s houfnicemi rychle seznámili.

Tagy: