Polsko pošle Ukrajincům tanky. Techniku nabízí i německé firmy

Polsko poskytne Ukrajině své tanky

CNN Prima NEWS - živé vysílání

V ruském Brjansku nedaleko hranic s Ukrajinou hoří ropný sklad. Americký ministr zahraničí Antony Blinken po návštěvě Kyjeva prohlásil, že Rusko selhává ve svých válečných cílech. S Ruskem podle Ukrajiny nebylo dosaženo dohody o koridoru pro evakuaci civilistů z ocelárny Azovstal v Mariupolu. Vladimir Putin tvrdí, že ruské tajné služby zmařily pokus Kyjeva a Západu zavraždit známého televizního moderátora pokládaného za tvář kremelské propagandy. Polsko oznámilo, že Ukrajině poskytne své tanky.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Ještě minulý měsíc měl ruský prezident Vladimir Putin zvažovat mírovou dohodu s Ukrajinou, nyní ale zcela obrátil a přešel na strategii co největšího územního zisku. S odvoláním na zdroje blízké šéfovi Kremlu o tom píše list Financial Times. „Byla naděje na dohodu, Putin ale váhal. Musí najít způsob, jak z toho vyjít jako vítěz,“ vysvětlil další.

V ruském Brjansku nedaleko ukrajinských hranic hoří ropný sklad. Informovaly o tom v pondělí ruské tiskové agentury s odvoláním na ministerstvo pro mimořádné situace. Není jisté, zda mohutný požár souvisí s válkou na Ukrajině.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken po návštěvě Kyjeva prohlásil, že „Rusko selhává ve svých válečných cílech, Ukrajina je úspěšná“. Šéf americké diplomacie navštívil ukrajinskou metropoli společně s ministrem obrany Lloydem Austinem. Podle dřívějších informací slíbili Ukrajině přímou a nepřímou pomoc ve výši 713 milionů dolarů (16 miliard korun) a postupný návrat amerických diplomatů do země.

Rusové v okolí oceláren Azovstal vyhlásili příměří. Ruské ministerstvo obrany je připraveno na zřízení humanitárního koridoru. S Ruskem ale podle ukrajinské vicepremiérky Iryny Vereščukové nebylo dosaženo dohody. „Jednostranně vyhlášený koridor nezajišťuje bezpečnost, a proto ve skutečnosti není humanitárním koridorem. Takže oficiálně a veřejně prohlašuji: bohužel dnes žádné dohody o humanitárních koridorech z Azovstalu neexistují,“ sdělila Vereščuková.

Vladimir Putin tvrdí, že ruské tajné služby zmařily pokus Kyjeva a Západu zavraždit známého televizního moderátora, pokládaného za tvář kremelské propagandy.

Ruské ministerstvo zahraničí označilo čtyřicet pracovníků německých diplomatických misí za nežádoucí osoby v reakci na obdobný krok Berlína. Ministerstvo to uvedlo na svém webu a upřesnilo, že o tom byl informován německý velvyslanec v Moskvě Géza Andreas von Geyr, který byl v pondělí na úřad předvolán. Německo na začátku dubna rozhodlo o vypovězení 40 ruských diplomatů.

Tagy: