ON-LINE: Čaputová promluvila k Rusům: Uvrhli jste svět do války, umírá se kvůli nesmyslům

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputova

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ruský prezident Vladimir Putin v úterním telefonickém rozhovoru řekl svému tureckému protějšku Recepu Tayyipu Erdoganovi, že Kyjev by měl nařídit ukrajinským vojákům, bránícím se v ocelárnách Azovstal v Mariupolu, aby složili zbraně. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov tvrdí, že Ukrajina udělala „obrovský krok zpět“ ohledně vyjednávání o možném příměří. Podle Londýna se Rusko snaží Ukrajince na východě obklíčit. Polská plynárenská firma PGNiG uvedla, že ji ruský Gazprom informoval o ukončení dodávek plynu. S kritikou Rusů vystoupila slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov mezitím podle agentury Reuters odmítl ukrajinský návrh na speciální kolo jednání o evakuaci civilistů a vojáků z Mariupolu. Na umožnění evakuace z Mariupolu naléhal i Erdogan.

„V souvislosti s otázkou o situaci v Mariupolu, zmíněnou tureckým prezidentem, prezident Putin poznamenal, že toto město bylo osvobozeno a už se tam nevedou bojové operace,“ zdůraznil podle agentury TASS Kreml.

Ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov oznámil, že Ukrajina udělala „obrovský krok zpět“ v jednáních o příměří s Ruskou federací. Ministra zahraničí cituje ruská agentura TASS. Podle Lavrova se Ukrajina řídí radami z Velké Británie a USA.

Lavrov měl kromě toho pro prokremelská média uvést, že hrozbu jaderné války nelze v tuto chvíli podceňovat. Ministr zahraničí Ruské federace již dříve uvedl, že pokud by došlo na 3. světovou válku, pak by její součástí jaderné zbraně určitě byly.

Rusko se zřejmě snaží o obklíčení ukrajinských pozic na východě Ukrajiny. Tvrdě se bojuje jižně od Izjumu, kde se ruské síly snaží prorazit k městům Slovjansk a Kramatorsk, oznámilo na Twitteru britské ministerstvo obrany. Podle ukrajinského generálního štábu ruští vojáci dál ostřelují ocelárny Azovstal, poslední baštu ukrajinského odporu v Mariupolu.

Polská plynárenská firma PGNiG ve středu uvedla, že ji ruský Gazprom informoval, že od středy 08:00 SELČ ukončí dodávky plynu do Polska. Potvrdila tak v podstatě dřívější informace médií. Podle informací polského portálu onet.pl minulý pátek vypršel termín, do kterého mělo Polsko zaplatit za suroviny v rublech, jak žádá Kreml. To ovšem polská strana odmítla.

Tagy: