Polsko zvyšuje připravenost svých jednotek. Prezident Duda jednal se šéfem NATO

Následky ruského ostřelování Kyjeva (15.11.2022)

CNN Prima NEWS - živé vysílání

V úterý odpoledne zemřeli při výbuchu vojenských raket na území Polska dva lidé. Podle nejmenovaného vysoce postaveného představitele amerických tajných služeb na místo dopadly ruské rakety, informuje agentura AP. Polský premiér večer svolal krizové zasedání nejdůležitějších bezpečnostních činitelů v zemi. Následně úřady oznámily zvýšení bojové připravenosti některých polských jednotek. Prezident Duda mezitím telefonoval s generálním tajemníkem NATO Stoltenbergem. Rusko odpovědnost za útok odmítlo, USA zprávy z Polska nepotvrdily. Polsko může NATO požádat o aktivaci čl. 4 – konzultaci reakce s ostatními členy aliance, popř. čl. 5, který se týká kolektivní obrany.

Při výbuchu na východě Polska nedaleko hranic s Ukrajinou přišli odpoledne o život dva lidé. Podle nejmenovaného vysoce postaveného představitele amerických tajných služeb na místo dopadly ruské rakety, informuje agentura AP.

Americké ministerstvo obrany podle agentury Reuters uvedlo, že tyto zprávy nemůže v tuto chvíli potvrdit. Rusko v úterý opět masivně ostřelovalo ukrajinské území včetně západu země, který hraničí s Polskem. Polsko je členem Severoatlantické aliance, polský premiér Mateusz Morawiecki svolal krizové zasedání bezpečnostní rady. Ve 21:00 SEČ mimořádně zasedne polská vláda.

Ruské ministerstvo obrany odpovědnost za útok odmítlo jako provokaci polských médií a polských představitelů, uvedla dnes agentura TASS. Ministerstvo tvrdí, že Rusko neútočilo na cíle poblíž ukrajinsko-polské hranice a že úlomky na místě, jejichž snímky zveřejnila média, nemají nic společného s ruskými zbraněmi.

Portál gazeta.pl píše, že výbuch nastal v sušírně obilí v obci Przewodów v Lublinském vojvodství. Vesnice leží jen několik kilometrů od ukrajinské hranice. Polská policie zatím neuvedla nic k tomu, co bylo příčinou exploze. Na místě pracují policisté a vojáci, přijel tam lublinský vojvoda.

„Pokud Polsko potvrdí, že rakety zasáhly i jeho území, půjde o další eskalaci ze strany Ruska. Stojíme pevně za naším spojencem v EU a NATO,“ uvedl v reakci na události český premiér Petr Fiala (ODS). Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) Česku podobný útok nehrozí. „Zcela bezpečně se ovšem budeme moci cítit teprve tehdy, až se Rusko stáhne z Ukrajiny,“ napsal na sociální síti.

Tagy:
NATO Ukrajina Si Ťin-pching Joe Biden on-line USA Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu