Prigožin prolomil mlčení. Pochod na Moskvu se povedl, přijde další vítězství, řekl

Jevgenij Prigožin

Válka na Ukrajině (2. 7. 2023)

Šéf ruských žoldnéřů Jevgenij Prigožin v pondělí zveřejnil první veřejné prohlášení od přesunu do Běloruska z minulého úterý, uvedl portál Meduza. Ukrajina zaznamenala v protiofenzivě několik úspěchů, uvedli analytici ISW. Kyjev v noci na neděli čelil dalším dronovým náletům, podle Ukrajinců se protivzdušné obraně podařilo všechny letouny sestřelit.

V asi půlminutovém audiozáznamu zveřejněném na telegramovém kanálu Grey Zone Prigožin uvedl, že cílem protestního tažení jeho mužů na Moskvu z předminulého víkendu bylo bojovat se zrádci. Na toto prohlášení navázal příslibem „dalších vítězství na frontě“. „Pochod spravedlnosti usiloval o boj se zrádci a o mobilizaci naší společnosti. Myslím, že se nám mnohé z toho povedlo. Věřím, že v nejbližší době uvidíte naše další vítězství na frontě,“ uvedl Prigožin. Jaká vítězství má na mysli, ale neupřesnil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záběry katastrofického výbuchu. Ukrajinská speciální jednotka zničila několik ruských tanků

Ukrajinští vojáci dosáhli pokroku v několika oblastech frontové linie, sdělili analytici Institutu pro studium války (ISW). V neděli provedla ukrajinská armáda protiofenzivní operace v šesti oblastech fronty. Ukrajinští obránci v těchto místech dosáhli pokroku, uvedl ve své zprávě ISW. „Ruské ministerstvo obrany a další ruské zdroje tvrdily, že ukrajinská vojska prováděla útočné operace ve směru na Liman, u Bachmutu, v oblasti Avdijivka-Doněck, na západě Doněcké oblasti, na administrativní hranici mezi Záporožskou a Doněckou oblastí a na západě Záporožské oblasti,“ uvedli analytici.

Na telegramových kanálech ruské Vagnerovy soukromé vojenské společnosti se objevilo oznámení o pozastavení náboru žoldnéřů na jeden měsíc. Informoval o tom portál Meduza. Zpráva přichází zhruba týden poté, co vagnerovci podnikli na protest proti ruskému armádnímu vedení krátké tažení na Moskvu a co se jejich šéf Jevgenij Prigožin přesunul do Běloruska.

Rusko podniklo další dronový nálet na Kyjev. Podle předběžných informací ukrajinských úřadů použili okupanti íránské bezpilotní letouny typu Šáhid. „Jde o první útok íránskými drony na Kyjev za posledních dvanáct dní,“ uvedl na Telegramu šéf vojenské správy hlavního města Serhij Popko. Protivzdušné obraně se podle podle něj podařilo všechny cíle ze vzdušného prostoru okolo Kyjeva sestřelit. Škody ani oběti zatím nejsou hlášeny.

„Válka představuje větší ohrožení pro Vladimira Putina než pro mě samotného,“ říká Volodymyr Zelenskyj. „Upřímně, je to nebezpečnější pro Putina než pro mě. Mě totiž chtějí zabít jenom v Rusku, zatímco jeho chce zabít celý svět,“ odpověděl ukrajinský prezident v sobotu novinářům na dotaz, zda je v nebezpečí a zda se bojí o svůj život. Informovala o tom stanice CNN.

Ukrajinská armáda si podle poznatků britské vojenské rozvědky vytvořila předmostí na levém, východním břehu Dněpru na jihu Ukrajiny. Ukrajinské síly už asi týden přepravují vojáky na levý břeh řeky u zničeného Antonivského mostu u Chersonu. Britské ministerstvo obrany v sobotu na Twitteru uvedlo, že boj o předmostí budou téměř jistě komplikovat záplavy a nánosy bahna po zničení Kachovské přehrady.

Tagy:
Vladimir Putin Ukrajina on-line Rusko Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Dněpr Doněcká oblast Luhanská oblast Svatove Hanna Maljarová