Záběry katastrofického výbuchu. Ukrajinská speciální jednotka zničila několik ruských tanků

Ukrajinci zničili ruský tank.

Ukrajinci zneškodnili několik kusů ruské těžké techniky

Speciální skupina „Alpha“ ze Služby bezpečnosti Ukrajiny (SBU) provedla několik úspěšných úderů na ruské okupanty. Využila k tomu dělostřelectvo ukrajinské armády či sebevražedné drony. Na sdíleném videu je kromě jiného vidět i katastrofický výbuch ruského tanku. Bližší okolnosti záběrů je v době válečného konfliktu složité nezávisle ověřit.

„Speciální skupina ‚Alpha‘ z SBU během nedávných bojů zničila dva ruské tanky a další tank T-80BV poškodila,“ uvedla analytická stránka Ukraine Weapons Tracker na svém Twitteru.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: CNN: Generál Surovikin byl tajný VIP člen vagnerovců. Dokumenty zmiňují i další vysoké šarže

Samotná SBU komentovala sérii posledních úderů následovně: „Speciální agenti z centra speciálních operací ‚Alpha‘ zasáhli za týden 50 kusů ruské techniky. Pojďme zničit okupanty, abychom dokonali naše vítězství.“

Sdílené video je sestřihem úspěšných úderů, které elitní skupina ze Služby bezpečnosti Ukrajiny za poslední dny podnikla. Obsahuje například dělostřelecký útok na ruskou pěchotu i několik náletů sebevražedných dronů na obrněná vozidla, a to včetně tanků. Nechybí ani katastrofická exploze jednoho z nich.

Ukrajinci začátkem června zahájili dlouho očekávaný protiútok. Podle Kyjeva ukrajinské síly zaznamenávají při protiofenzivě úspěchy na jihu i východě země. Kromě jiného se jim daří na křídlech u doněckého Bachmutu. Zmínila to náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Ukrajinci se podle ní posunuli také směrem na záporožský Berďansk. Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Lze očekávat, že obě strany trpí výraznými ztrátami. Rusové podle ukrajinského generálního štábu od vypuknutí invaze přišli o 228 tisíc vojáků, 4 041 tanků, 7 863 dalších obrněných vozidel, 6 785 transportních vozidel, 4 757 dělostřeleckých systémů, 308 vrtulníků, 315 letounů a 3 519 bezpilotních letounů.

Tagy: