Zelenskyj děkoval vojákům. Na videu z blízkosti fronty působil jako rocková hvězda

Ukrajinský prezident navštívil Doněckou oblast a vyznamenal vojáky.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil Doněckou oblast poblíž fronty na východě Ukrajiny. Spolu s velitelem ukrajinských pozemních sil Oleksandrem Syrským nejen vyznamenal vojáky, ale rozdával také selfie a autogramy. Šéf ruské Vagnerovy soukromé vojenské společnosti Jevgenij Prigožin po odmlce zveřejnil na komunikační platformě Telegram audionahrávku. V ní podle Reuters uvedl, že cílem nedávného tažení jeho bojovníků na Moskvu nebylo svrhnout ruské vedení, ale ukázat na závažné problémy v Rusku. Americký ministr zahraničí Antony Blinken podle agentury AFP uvedl, že pokus o puč odhalil zásadní trhliny v ruském vedení. Na slabiny v Kremlu i na Ukrajině poukazují i analytici z ISW.

Zelenskyj v pondělí navštívil Doněckou oblast poblíž fronty na východě Ukrajiny. Informoval o tom ve svém prohlášení prezidentský úřad. Návštěva se uskutečnila v době, kdy ukrajinská armáda podniká právě v této oblasti a rovněž na jihu země ofenzivu proti ruským silám, poznamenala agentura AFP. Zelenskyj navštívil jednotky ozbrojených sil operačního a strategického uskupení Chortycja spolu s velitelem ukrajinských pozemních sil Oleksandrem Syrským a vyznamenal vojáky. Zároveň jim děkoval za ochranu země.

Šéf ruské Vagnerovy soukromé vojenské společnosti Jevgenij Prigožin po odmlce zveřejnil na komunikační platformě Telegram audionahrávku. V ní podle Reuters uvedl, že cílem nedávného tažení jeho bojovníků na Moskvu nebylo svrhnout ruské vedení, ale že tento odpor ukázal na závažné problémy v Rusku.

Ozbrojená vzpoura vagnerovců si vyžádala životy 13 ruských pilotů, napsal server Meduza. Šéf žoldnéřské skupiny Jevgneij Prigožin chtěl podle informací analytiků z ISW během vzpoury mluvit s prezidentem Vladimirem Putinem, ten to však odmítl.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Putin byl s Prigožinem domluvený. Moskva by jinak do hodiny padla, říká ruský opozičník

Víkendová vzpoura byla přímým zpochybněním autority ruského prezidenta a odhaluje trhliny ve vedení Ruska, řekl podle agentury AFP ve vysílání televize CBS americký ministr zahraničí Antony Blinken. Ve vystoupeních na dalších stanicích pak vyjádřil názor, že konečné rozuzlení kauzy ještě nepřišlo.

„Přímo to napadlo Putinovu autoritu. Tudíž to nastoluje skutečné otázky a odhaluje skutečné trhliny,“ citovala Blinkena AFP. V rozhovoru s televizí CNN následně dodal, že „je příliš brzy na to říct, kam to povede“. Na odhalené slabiny Putinovy vlády a ruského úsilí na Ukrajině poukazují i analytici z ISW.

„Prigožinova vzpoura ukázala, že ruským silám chybí rezervy v mnoha týlových oblastech, a téměř jistě zhorší morálku ruského personálu na Ukrajině, což jsou poznatky, které mohou ukrajinské síly využít k úpravě pokusů o prolomení ruské obrany,“ uvádí experti s doplněním, že „Kreml nyní čelí hluboce nestabilní rovnováze“.

Šéf výboru Státní dumy pro obranu Andrij Kartapolov se domnívá, že není důvod zařadit Vagnerovu skupinu na černou listinu. „Její příslušnící neudělali nic špatného, jen plnili rozkazy svého vedení. Nikoho neurazili, nic nerozbili a nikdo na ně nemá stížnosti. Proč by měla být zakázána? Zodpovídat se musí ten, kdo vzpouru začal. Tradičně se vše řeže u kořene,“ komentoval dění, cituje agentura Ukrinform. Doplnil, že „rozprášení skupiny by bylo nejlepším dárkem pro NATO a Ukrajinu“.

Americký prezident Joe Biden a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj spolu v neděli po telefonu hovořili o vývoji situace v Rusku, kde v sobotu postupovaly na Moskvu jednotky soukromé žoldnéřské Vagnerovy skupiny, nakonec ale své tažení zastavily.

Tagy:
válka Vladimir Putin Moskva Ukrajina on-line Alexandr Lukašenko Volodymyr Zelenskyj Rusko Kyjev Moskevský Kreml