Překvapivý program Williama a Kate. Dva dny před korunovací se ukázali v hospodě

Britský princ William a jeho manželka Kate se ve čtvrtek vydali do jedné z londýnských hospod, kde probrali i následující program. Již 6. května totiž bude Karel III. oficiálně korunován králem Velké Británie a stane se hlavou anglikánské církve. Ceremoniálu ve Westminsterském opatství se zúčastní dva tisíce hostů, Česko bude v Londýně reprezentovat prezident Petr Pavel s manželkou. Bezpečnostní protokol se v Londýně zpřísňuje, v ulicích bude 11 tisíc policistů.

Britský princ William a jeho manželka Kate se metrem vydali do jedné z londýnských hospod. S návštěvníky podniku se bavili o vrcholících přípravách na sobotní korunovaci krále Karla III. ve Westminsterském opatství. Informovala o tom agentura Reuters, podle které ve čtvrtek v metropoli někteří lidé s napětím očekávali historickou událost, zatímco jiní tvrdili, že je jim lhostejná.

Karel III. se stal faktickým králem loni v září po úmrtí své matky Alžběty II. Nyní jeho status vůdce země i anglikánské církve stvrdí opulentní obřad. Po 70 letech se tak na půdě Westminsterského opatství znovu uskuteční korunovace.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nenarodil se v nemocnici a má přezdívku Jednorožec. Život Karla III. je plný paradoxů

Úřady v centru města plánují uzavírky a omezena bude také hromadná doprava. To všechno s cílem, aby očekávaný den proběhl hladce a bez překvapení. Zpřísňuje se také bezpečnostní protokol, policisté měli plné ruce práce již čtyři dny před korunovací.

Do akce strážci zákona nastoupili v úterý večer, kdy zasahovali u Buckinghamského paláce. Podezřelý muž na pozemek házel různé věci, včetně nábojnic do brokovnice. Policisté jej zadrželi, následně řízeně odpálili podezřelou tašku. Svědci posléze uvedli, že podezřelý křičel, že chce krále zabít – ten se však v paláci, který je jeho administrativním sídlem – nenacházel.

Britská policie ve středu ujistila, že je na sobotní korunovaci Karla III. dobře připravena. V ulicích Londýna bude hlídkovat více než 11 tisíc policistů, kteří budou podle svého vedení připraveni si poradit s jakýmkoli incidentem, napsala agentura Reuters.

U příležitosti korunovace krále Karla III. a královny Camilly budou vlát ve Velké Británii vlajky vyrobené v České republice. Firma Velebný & Fam z Ústí nad Orlicí zhotovila 800 britských vlajek, výroba jí trvala čtvrt roku. Informoval o tom majitel společnosti František Velebný.

Očekává se, že do Londýna přijedou davy lidí. Na akci je pozváno na 2 200 čestných hostů z 203 zemí, včetně zhruba stovky hlav států. Za Českou republiku se ceremoniálu zúčastní prezident Petr Pavel s manželkou Evou.

Podle policejních zdrojů se na korunovaci chystají také tisíce demonstrantů. Ať už jde o radikální ekoaktivisty, nebo například členy spolku Republika, kteří neuznávají krále. Londýnská policie je ale na nepokoje, podle jejího mluvčího, připravená. Ten rovněž ujistil, že policisté nebudou zasahovat do práva svobodně vyjádřit názor.

V samotném centru dění, britské metropoli, jsou také reportéři a redaktoři CNN Prima NEWS, kteří divákům zprostředkovávají aktuální atmosféru v Londýně a přibližují přípravy. Během soboty vás provedou korunovací, ceremoniálem a oslavami krok po kroku. Těšit se můžete také na zajímavé hosty, grafy a komentáře přímo ze studia.

Tagy: