Prolomili jsme klíčové linie okupantů, radují se Ukrajinci. Rusové u Bachmutu slábnou

V Bachmutském směru jsme postoupili na jižním křídle. Uvedla to náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová s tím, že se obránci opevňují na dosažených liniích. Ve Vilniusu skončil dvoudenní summit NATO. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odjel s příslibem další pomoci a podpory. Moskva uvedla, že jednání Severoatlantické aliance ukázalo její návrat ke schématům studené války.

Ukrajinci u Bachmutu slaví úspěchy. Podle náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová obránci postoupili zejména na jižním křídle města. „Ve středu jsme postoupili na jižním křídle v okolí Bachmutu. Naši obránci se opevňují na dosažených liniích – úspěšně. Nepřítel nepostoupil, probíhají těžké boje,“ cituje náměstkyni web Ukrinform. Doplnila, že Ukrajinci v posledních týdnech „na jihu výrazně oslabili útočné a obranné schopnosti nepřítele“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ukrajinští Vlci podnikli ničivý nálet na ruský hangár. Záběry ukazují přesné shazování bomb

Summit NATO, který se v úterý a ve středu konal v litevské metropoli, ukázal, že aliance se s konečnou platností vrátila ke schématům studené války. Uvedlo to v prohlášení ruské ministerstvo zahraničí, podle kterého Moskva výsledky jednání ve Vilniusu pečlivě posoudí.

Summit ve Vilniusu skončil příslibem dlouhodobé podpory Ukrajiny od zemí skupiny G7. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj z Litvy odjel s vyhlídkou na další vojenskou i finanční podporu a s dohodou o urychlení budoucího procesu přijetí do NATO, ale bez konkrétní nabídky na připojení se k alianci.

Naopak Švédsko na vrcholném jednání udělalo velký krok k tomu, aby se stalo 32. členskou zemí NATO, když Turecko naznačilo, že skandinávské zemi udělí svůj souhlas, ale až v říjnu.

Soukromá Vagnerova skupina, která se minulý měsíc pokusila o ozbrojenou vzpouru, dokončuje plánované odevzdání zbraní ruské armádě. Podle agentury TASS to ve středu uvedlo ruské ministerstvo obrany. Žoldnéři dosud podle jeho prohlášení odevzdali na 2000 kusů vojenského vybavení a zbraní včetně raketometů Grad či tanků.

Tagy:
válka Moskva NATO Ukrajina on-line summit Rusko Severoatlantická aliance Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj