Protiofenziva už začala, tvrdí expert. Ukrajinci zvládnou létat na F16 za čtyři měsíce

Ukrajina čelila další noc ruskému ostřelování. V některých městech byly slyšet výbuchy. Bývalý poradce vedoucího Kanceláře prezidenta Ukrajiny Oleksij Arestovyč tvrdí, že protiofenziva již začala. Ukrajinské piloty lze přeškolit na F-16 za čtyři měsíce, připouští americké vojenské letectvo. Spojené státy oznámily nový balíček sankcí vůči Rusku v reakci na jeho více než rok trvající útočnou válku na Ukrajině. Baterii amerického systému protivzdušné obrany Patriot, kterou v úterý na Ukrajině poškodil ruský vzdušný útok, se podařilo opravit. Podle stanice CNN to ve čtvrtek uvedl Pentagon. Na Ukrajině utrpěl při nehodě zranění český dobrovolník.

Prakticky po celém území Ukrajiny byl v noci na pátek opět vyhlášen letecký poplach varující před ruskými útoky. Ukrajinská protivzdušná obrana zasahovala ve městě Kryvyj Rih na jihu země, ve Lvově na západě i v Kyjevě. Podle oznámení ukrajinských vzdušných sil se jí podařilo sestřelit 16 z 22 dronů Šáhed íránské výroby včetně všech letících na Kyjev a tři ze šesti střel s plochou dráhou letu Kalibr. Za květen podniklo Rusko už desátý nálet na ukrajinskou metropoli, přičemž od posledního neuplynulo ani 24 hodin, upozornila agentura Unian. V Kryvém Rihu přivodily ruské útoky zranění dvěma lidem a poškodily administrativní budovu a průmyslový podnik, uvedl šéf vojenské správy v Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak na Telegramu.

Podle bývalého poradce vedoucího Kanceláře prezidenta Ukrajiny Oleksije Arestovyče již ukrajinská protiofenziva začala. „Nyní probíhá počáteční fáze, kdy je nepříteli odebrán týl, což ho zbavuje možnosti účinně se bránit a včas reagovat na hrozby. To nejlepší přijde později,“ řekl podle webu Unian.

ČTĚTE TAKÉ: Hořké hodiny pro ukrajinskou armádu. Bachmut je z 99 procent v ruských rukou, hlásí reportér

Ukrajinské piloty lze podle interního dokumentu amerického vojenského letectva (USAF) naučit létat s americkými stíhačkami F-16 už za čtyři měsíce, uvedl web Yahoo News, kterému se dokument, opírající se o hodnocení expertů, podařilo získat. Čtyři měsíce na přeškolení Ukrajinců představuje mnohem kratší dobu, než jakou dosud uváděl Pentagon jako dobu nezbytně nutnou k osvojení si složité západní letecké techniky.

Čech, který pomáhal hlavně v dětských domovech a s humanitárními záležitostmi na Ukrajině, utrpěl zranění. Už absolvoval operaci a aktuálně by měl podstupovat další. Je mimo ohrožení života, řekl předseda spolku Zdravotní zajištění Jan Zamrazil. „Měli nehodu, při které přišel o několik prstů na noze, má rozlámanou ruku, teď ho čeká další operace,“ doplnil.

Baterii amerického systému protivzdušné obrany Patriot, kterou v úterý na Ukrajině poškodil ruský vzdušný útok, se zřejmě podařilo opravit. „Jeden systém Patriot byl poškozen, ale byl opraven a je plně zpět v provozu a funkční,“ oznámila mluvčí amerického ministerstva obrany Sabrina Singhová.

Spojené státy oznámily nový balíček sankcí vůči Rusku. Krátce před oficiálním začátkem summitu G7 v japonské Hirošimě to podle světových tiskových agentur uvedl vysoce postavený americký vládní činitel. Cílem nových opatření je mimo jiné zamezit obcházení už zavedených sankcí.

Tagy:
Pentagon Twitter Ukrajina on-line sankce USA Rusko G7 ruská invaze na Ukrajinu Vjačeslav Vladimirovič Gladkov Sabrina Singh