První den prezidentských voleb skončil. Účast v některých okrscích dosahuje 50 %

Prezidentské volby odstartovaly v pátek ve 14:00. Lidé rozhodují o tom, které dva kandidáty z osmi pošlou do finálového kola. Ve 22:00 se volební místnosti uzavřely, odvolili už všichni prezidentští kandidáti. Znovu se otevřou v sobotu v 8:00. Díky predikci výsledků se na CNN Prima NEWS dozvíte jména postupující dvojice jako první v Česku.

S úderem 22. hodiny se volební místnosti v Česku po prvním dnu uzavřely. Volební účast se v některých okrscích pohybovala kolem 50 procent. Vyplývá to z vyjádření členů volebních komisí a zástupců úřadů. Na některých místech je tak zatím účast vyšší než ve volbách hlavy státu před pěti lety. Tehdy po prvním volebním dni komisaři zpravidla hlásili, že k urnám dorazily asi dvě pětiny voličů.

Situaci nejen ve volebních místnostech v sobotu 14. ledna můžete sledovat on-line v tomto článku.

Cílem je dostat se do druhého kola a v něm uspět, prohlásil prezidentský kandidát Petr Pavel poté, co odvolil. Uvedl, že do urny vhodil lístek se svým jménem. Volební účast očekává v prvním kole přes 60 procent. Kampaň byla podle něj korektní. „Zažili jsme degradaci důstojnosti prezidentského úřadu,“ doplnil kriticky Pavel s odkazem na dvě prezidentská období Miloše Zemana.

Se svou rodinou odvolil také expremiér Andrej Babiš, který rovněž volil sám sebe. Pokud by ve volbách neuspěl, zůstane předsedou hnutí ANO. Kandidaturu do Senátu nezvažuje. „Volby jsou velice důležité, protože máme vládní koalici, pět stran, které ovládají Sněmovnu, Senát i vládu. A jsou tady tři provládní kandidáti,“ uvedl. Na mysli měl Petra Pavla, Danuši Nerudovou a Pavla Fischera.

Během dne odhlasovali všichni zbylí kandidáti: Marek Hilšer, Tomáš Zima, Jaroslav Bašta, Pavel Fischer, Karel Diviš a Danuše Nerudová. O zábavu se ve volební místnosti postaral roční syn Hilšera, který málem do volební urny vhodil občanský průkaz své maminky. Před volební místností v Průhonicích se i skandovalo. Nebylo to však jméno místního miliardáře, ale jeho konkurenta. Přítomní opakovali jedno slovo: generál.

Své hlasy pro kandidáty na prezidenta České republiky mohou od dnešních ranních hodin odevzdávali i Češi žijící v Asii a Austrálii, volební místnosti se otevřely v Sydney, Pekingu či Tokiu. Češi už od čtvrtka hlasovali na zastupitelských úřadech na americkém kontinentu, v Česku se volební místnosti otevřely ve 14:00.

Ve speciálním vysílání pořadu Nový den na CNN Prima NEWS vystoupili v první volební den prezidentští kandidáti v krátkých rozhovorech. Šlo o jejich poslední možnost přesvědčit voliče před startem hlasování. Promluvili o své kampani, zhodnotili soupeře a čelili i dost netradičním otázkám.

Za nejvážnější uchazeče jsou označováni armádní generál ve výslužbě Petr Pavel a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Mezi favority patří také někdejší rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. Osmičku kandidátů dále tvoří poslanec Jaroslav Bašta (SPD), senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer, podnikatel Karel Diviš a bývalý rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima. Šéf odborů Josef Středula v pondělí z voleb odstoupil.

Prezidentské volby jsou o poznání jednodušší než ty komunální. Nejde o žádné „křížkování“ napříč kandidátkami, voličům stačí pouze vložit lístek svého kandidáta do obálky. Přesto lze ledacos pokazit a váš hlas může skončit jako neplatný. Na co si dát pozor? Všechno podstatné naleznete pod tímto odkazem.

Tagy: