První úspěchy ukrajinské protiofenzivy. Aby je Rusové zbrzdili, zničili další přehradu

Podle mluvčího ukrajinského vojenského sektoru Tavria Valerije Šeršena v neděli ruská armáda vyhodila do povětří malou přehradu na řece Mokri Jaly v Doněcké oblasti. Šeršen to uvedl pro deník Ukrajinska pravda. Zatímco ukrajinské síly postupují v Záporožské oblasti, Rusové se snaží na východě zmocnit Doněcké a Luhanské oblasti, kde za posledních 24 hodin ukrajinští obránci odrazili 35 útoků. Ve svém nedělním shrnutí o tom informoval ukrajinský generální štáb. Kanadský premiér Justin Trudeau v Kyjevě oznámil další vojenskou pomoc Ukrajině v hodnotě přes osm miliard korun. Německý kancléř Olaf Scholz se chystá opět telefonovat Putinovi a žádat stažení ruských vojsk z Ukrajiny, kde Moskva loni v únoru zahájila invazi.

Na Ukrajině byla zničena další přehrada. Do povětří vyletěla ta na řece Mokri Jaly v Doněcké oblasti, což způsobilo záplavy na obou březích. Podle Šeršena se tak stalo ve snaze „zpomalit ukrajinskou protiofenzivu“. „To však nemá vliv na probíhající ukrajinské útočné operace v sektoru,“ dodal Šeršen. Spíše naopak, protože ukrajinská protiofenziva nyní zaznamenává údajně velké úspěchy. Mělo se jí podařit osvobodit hned tři vesnice – Blahodatne, Neskučne a Makarivku.

Ukrajinský generální štáb v neděli v pravidelné ranní svodce informoval, že ruské invazní síly pokračují hlavně ve snaze zcela obsadit Luhanskou a Doněckou oblast na východě země. V této části fronty se jednotky obou znepřátelených stran za poslední den střetly pětatřicetkrát. Podle Kyjeva jsou Rusové v defenzivě na frontě v Záporožské a Chersonské oblasti.

O situaci na bojišti informovala také britská vojenská rozvědka. Podle ní ukrajinská armáda za uplynulých 48 hodin podnikla významné operace proti ruským pozicím na některých místech na východní a jižní Ukrajině a zaznamenala pokrok. Britští zpravodajci tvrdí, že ukrajinské jednotky prorazily na blíže neupřesněných místech první ruskou obrannou linii, jinde je ale jejich pokrok menší. Ruské jednotky si vedly různě: některé provádějí slušné obranné operace, jiné prý poněkud chaoticky ustoupily a objevuje se stále více zpráv o tom, že Rusové mají ztráty, když se stahují přes vlastní minová pole.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zoufalá situace v Chersonu. Lidé se snaží uprchnout, Rusko bombarduje i evakuační místa

Další balík vojenské pomoci v hodnotě 500 milionů kanadských dolarů (asi 8,2 miliardy korun) slíbil ukrajinské armádě kanadský premiér Justin Trudeau během sobotní neohlášené návštěvy Kyjeva. Ministerský předseda také mimo jiné prohlásil, že Kanada zabaví Rusku nákladní letoun Antonov, který loni přistál na jejím území, a že kanadské úřady podniknou kroky k tomu, aby letadlo získala Ukrajina.

Německý kancléř Scholz se chystá telefonicky spojit s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Hlavu ruského státu chce vyzvat ke stažení ruských vojsk z Ukrajiny. Naposledy spolu dvojice lídrů hovořila začátkem loňského prosince.

Rusko i Ukrajina se obviňují z útoků na místa pod zničenou Kachovskou přehradou. Ruské okupační úřady uvedly, že jeden člověk zemřel po zásahu hotelu, kde přespávají lidé ze zaplavené oblasti. Podle šéfa Chersonské oblasti Oleksandra Prokudina naopak Rusové ostřelovali Cherson a zranili při tom dva lidi. Ukrajinské ministerstvo vnitra uvedlo, že po protržení přehrady se stále pohřešuje 27 lidí.

Při útocích ruských dronů na jihoukrajinskou Oděsu, které proběhly v noci na sobotu, zemřeli tři lidé a dalších 26 utrpělo zranění. Informovalo o tom jižní velitelství ukrajinské armády. Ruské drony útočily také v Charkovské oblasti, kde zemřel jeden člověk, uvedl šéf tamní správy Oleh Syněhubov.

Trosky bezpilotního letounu sestřeleného ukrajinskou protileteckou obranou v Oděse dopadly na výškový dům, který začal hořet. Tlaková vlna vyvolaná výbuchem poškodila několik dalších panelových domů v okolí. Vedle zasažené budovy a dětského hřiště vznikl v zemi kráter široký několik metrů, řekl fotograf agentury Reuters. Mezi zraněnými jsou podle záchranářů tři děti.

Tagy:
válka Vladimir Putin útok Ukrajina Západ on-line Rusko Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu protiofenzíva