Putin už o mírovou dohodu nestojí. Touží po velkém vítězství, píší odborníci

Ruský prezident Vladimir Putin

Velikonoční bohoslužba začala na Ukrajině tradičně už o půlnoci ještě za zvuku sirén

Zatímco ještě před měsícem měl ruský prezident Vladimir Putin zvažovat mírovou dohodu s Ukrajinou, nyní už zcela obrátil list a přešel na strategii co největšího územního zisku. S odvoláním na zdroje blízké šéfovi Kremlu o tom píše list Financial Times. V důsledku ruského ostřelování zahynulo v Doněcké oblasti pět civilistů, včetně dvou dětí. Na svém Telegramu to uvedl šéf oblasti Pavlo Kyrylenko. Ukrajinští vojáci odrazili dvanáct dalších útoků na Donbasu. Rusové dál bombardují Azovstal i za podpory letectva. Ostřelován je také Charkov.

AKTUÁLNÍ DĚNÍ NA UKRAJINĚ SLEDUJTE V NOVÉM ON-LINE ČLÁNKU ZDE.

Ještě minulý měsíc měl ruský prezident Vladimir Putin zvažovat mírovou dohodu s Ukrajinou, nyní ale zcela obrátil a přešel na strategii co největšího územního zisku. S odvoláním na zdroje blízké šéfovi Kremlu o tom píše list Financial Times. „Putin upřímně věří nesmyslům, které slyší v ruské televizi a touží po velkém vítězství,“ uvedl jeden ze zdrojů. „Byla naděje na dohodu, Putin ale váhal. Musí najít způsob, jak z toho vyjít jako vítěz,“ vysvětlil další.

Poté, co se křižník Moskva potopil, se měl Putin postavit proti podepsání čehokoli. „Po Moskvě už nevypadá jako vítěz, bylo to pro něj ponižující,“ řekl zdroj.

Podle britského deníku The Times měl prsty v potopení ruského křižníku Moskva americký průzkumný letoun P-8 Poseidon. Ten nejdříve válečnou loď vystopoval a poté předal souřadnice ukrajinské armádě, která na křižník vypálila dvě rakety. Chlouba ruské armády se o několik hodin později potopila. The Times se prý odvolává na dobře informované zdroje.

Kyjev ohlásil další úspěchy v bitvě o Donbas. „V Doněcké a Luhanské oblasti jsme za posledních 24 hodin odrazili 12 nepřátelských útoků. Při tom jsme zničili 4 tanky, 15 obrněnců a 4 transportní vozidla. K tomu také 5 dělostřeleckých systémů,“ stojí v prohlášení generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil.

Rusové mají pod kontrolou většinu Mariupolu, v části města však jejich útokům dál kladou odpor ukrajinské síly. Zbývající obránci se uchýlili do místních oceláren Azovstal. Tam se s nimi schovávají i tisíce civilistů. Komplex Rusové ostřelují i za podpory letectva.

Ruští vojáci z 64. motorizované střelecké brigády, kteří se podíleli na masovém vyvražďování civilistů v Buči, nyní operují ve městě Izjum v Charkovské oblasti. Podle Ukrajinců už jednotka utrpěla ztráty. Charkov Rusové nadále ostřelují. Bombardovaná je i Černigovská oblast.

Tagy: