Putin vyhlásil vítězství v Luhanské oblasti. Vojáci si teď musí odpočinout, dodal

Ruský prezident Vladimir Putin

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přiznal, že ukrajinské síly se stáhly z Lysyčansku. Zavázal se však město dobýt zpět. Na jihu země Ukrajinci zneškodnili 47 ruských vojáků a zničili vojenskou techniku včetně děl, houfnic nebo dronu. Ruský prezident Vladimir Putin pak oficiálně vyhlásil vítězství ruských sil ve východoukrajinské Luhanské oblasti.

Aktuální dění na Ukrajině sledujte v novém on-line článku zde.

Zelenskyj podle agentury AFP připustil, že jednotky Kyjeva jsou v Lysyčansku v nevýhodě. „Je to naše slabé místo, ale na jiných místech postupujeme,“ dodal. Později uznal, že se ukrajinské síly z města stáhly, zavázal se ale město díky novému vybavení a strategii dobýt zpět.

Na strategicky položeném Hadím ostrově v Černém moři, odkud se minulý týden stáhla ruská okupační posádka, visí opět ukrajinská vlajka a území se vrátilo pod jurisdikci Kyjeva. Oznámila to armádní mluvčí Natalija Humenjuková.

Turečtí celníci zadrželi ruskou nákladní loď, která převážela obilí, o němž Kyjev tvrdí, že bylo ukradeno na Ukrajině. Podle agentury Reuters to řekl ukrajinský velvyslanec v Turecku Vasyl Bodnar. „Plně spolupracujeme. Loď v současné době stojí u vjezdu do přístavu, zadržely ji celní orgány Turecka,“ řekl velvyslanec v ukrajinské televizi.

Rusko poprvé od začátku války na Ukrajině přiznalo, že má nedostatek zbraní. Vláda proto připravila návrh zákona, díky kterému bude moci rychleji svůj materiál a vojenskou techniku opravovat. Informuje o tom týdeník Newsweek.

Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil vítězství ruských sil ve východoukrajinské Luhanské oblasti. Učinil tak den poté, co se ukrajinská armáda stáhla z Lysyčansku, poslední zbývající bašty odporu v tomto regionu. Informovala o tom agentura AP. Putin dodal, že vojenské jednotky, které se účastnily aktivních bojových akcí a dosáhly v Luhanské oblasti vítězství, by si teď měly odpočinout a zvýšit svoji bojeschopnost.

Tagy:
válka Turecko Ukrajina on-line Volodymyr Zelenskyj Rusko Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj válka na Ukrajině ruská invaze na Ukrajinu Slovjansk