Putin překvapil velkou výstavou o Ukrajině. Chybět nebudou ani „unikátní“ snímky

Ruský prezident Vladimir Putin

Válka na Ukrajině (3.11.2022 6:30)

Válka na Ukrajině trvá déle než osm měsíců. K tvrdým bojům dochází v centrální části Donbasu, na jihu země slaví Ukrajinci další úspěchy. Rusko však pokračuje v ostřelování ukrajinských měst. Moskva se vrátila k dodržování obilné dohody, ruští experti ale tento krok Vladimira Putina silně kritizují. Putin v pátek, na Den národní jednoty, zahájí velkou výstavu věnovanou Ukrajině a jejím vztahům s Ruskem.

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek, tedy na Den národní jednoty, zahájí velkou výstavu věnovanou Ukrajině a jejím vztahům s Ruskem. Učiní tak více než osm měsíců od zahájení plnohodnotné války proti sousední zemi, informovala agentura DPA.

Kreml oznámil, že Putin v moskevské galerii Manéž navštíví výstavu s názvem „Ukrajina. V proměnách času“. Na ploše 4000 čtverečních metrů zde budou ukázány „unikátní“ fotografie, filmové záběry, mapy a archivní dokumenty k rusko-ukrajinským dějinám až do současnosti.

Rusko se ve středu vrátilo k dohodě o vývozu ukrajinského obilí z černomořských přístavů, od které odstoupilo v reakci na víkendový útok proti ruské flotile v Sevastopolu na anektovaném Krymu. I bez ruské účasti ovšem lodě v minulých dnech zajišťovaly transport ukrajinského obilí, protože Turecko, OSN a Ukrajina trvaly na pokračování operace, klíčové zejména pro zásobování afrických a blízkovýchodních států.

Údery pokračují i na jihu země, kde Ukrajinci hlásí úspěchy. Operační středisko „Jih“ údajně zničilo čtyři ruské muniční sklady i cisterny s palivem a provedlo 150 palebných akcí a leteckých útoků na ruské pozice.

Pohledy západního světa se upírají poslední měsíce především k Ukrajině, ale velké nebezpečí ze strany Ruska hrozí také Moldavsku. Podle deníku The Washington Post ruská tajná služba FSB připravuje v zemi státní převrat, který má k moci dostat politiky orientované směrem na východ. Moldavsko má navíc s Ruskem už léta velmi napjaté vztahy kvůli proruským separatistům v Podněstří.

Tagy: